Sportvakbond ACV Sporta heet voortaan United Athletes

Heeft een topsporter nood aan een vakbond? Uiteraard, klinkt het bij United Athletes. Dat is de nieuwe naam van ACV Sporta. Als enige vakbond met een gespecialiseerde werking voor topsporters in ons land, zien zij dagelijks de duistere kant van de sportwereld. Die van de achterstallige lonen, vage contracten en de malafide bestuurders.

De meeste topsporters – en al zeker de individuele sporters - kunnen niet rekenen op een monsterloon. Een vakbond die voor hen klaarstaat als er iets misloopt, is dus geen overbodige luxe. “Wij krijgen voornamelijk vragen over het loon en het contract,” zegt Marc Leroy, nationaal verantwoordelijke van United Athletes. “Maar we zien ook veel gevallen van achterstallige betalingen. In 2020 hebben we een bedrag van 574.036 euro aan achterstallige lonen en premies kunnen terugvorderen voor onze leden.”
Sébastien Stassin – profvoetballer op rust  - is vakbondssecretaris bij United Athletes. “In de hoogste reeksen zijn de contracten meestal wel min of meer in orde, maar bij de lagere reeksen zien we toch vaak contracten die eigenlijk niet kunnen. Er zijn nog al te vaak bestuurders waar een malafide kantje aan zit.” Zo’n 80% van de leden van United Athletes is voetballer. Maar ook andere werknemers in de sportsector – denk maar aan trainers, terreinverzorgers of bedienden – kunnen bij United Athletes terecht. “Zij hebben hun eigen noden en problemen,” vertelt vakbondsecretaris Antoine Van den Broeck. “Wat bijvoorbeeld als de club waar je volleybaltraining geeft je aan de deur zet?”
De jarenlange inspanningen van United Athletes werpt haar vruchten af op het terrein. “De laatste decennia is er wel wat vooruitgang geboekt,” vertelt Marc Leroy. “Cao’s zijn beter uitgewerkt en worden goed opgevolgd. Maar er blijft nog werk aan de winkel. De loonverschillen wegwerken tussen mannen en vrouwen, bijvoorbeeld, is een mooie ambitie.” United Athletes wil met een nieuwe naam en logo nog meer sporters bereiken. “Topsporters moeten al hun tijd en energie bewaren om zich te focussen op de sport zelf,” besluit Leroy.

Personalization