10 oktober: samen op straat voor het klimaat!


Zondag 10 oktober vindt – als de coronasituatie het toelaat – een grote klimaatmars plaats in Brussel. De laatste grote klimaatmanifestatie bracht op 2 december 2018 75.000 mensen op de been en kreeg een vervolg met de beweging Youth for the climate en de schoolstakingen. De coronapandemie liet geen grote mobilisaties toe. Nu de gezondheidssituatie beter is, pikt de Klimaatcoalitie, waar het ACV deel van uitmaakt, de draad weer op. Zien we elkaar op 10 oktober?

Miljoenen mensen ondervinden de dramatische gevolgen van de klimaatverandering: droogte, overstromingen, extreme weersomstandigheden, gebrek aan voedsel of water, ... De catastrofale overstromingen in België en Duitsland hebben ons met de neus op de feiten gedrukt. Klimaatwetenschappers waarschuwen al lang dat de opwarming van de aarde niet meer dan 1,5°C mag bedragen.

Tijd voor een ambitieus beleid

De mobilisaties van de afgelopen jaren hebben de klimaatcrisis bovenaan de politieke agenda geplaatst. Maar de overheden doen niet genoeg. Op 17 juni 2021 veroordeelde de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de Belgische overheden voor hun nalatig klimaatbeleid.

Het is tijd voor de politici om hun beloften om te zetten in ambitieuze(re) beleidsplannen en acties.

De coronapandemie heeft meer dan ooit zichtbaar gemaakt dat alles met elkaar verbonden is. Wat hier gebeurt heeft gevolgen elders en vice versa. Daarom richten we ons niet alleen op het klimaat, het hele systeem moet veranderen. Voor ons, voor toekomstige generaties, voor alle levende wezens. Van landbouwbeleid tot internationale handel, alles is van elkaar afhankelijk. Onze ministers en regeringen moeten daarom op alle vlakken samenwerken en samenhangende beslissingen nemen waarbij de duurzaamheid van de planeet steeds voorop staat.

Op een kantelpunt

Aan de vooravond van een belangrijke EU-top en de klimaatconferentie van Glasgow (van 31 oktober tot 12 november) willen we een krachtig signaal geven. We zitten op een kantelpunt: laten we alles bij het oude of kiezen we voor een wereld die solidair, duurzaam en eerlijk is.

Wat kan jij doen?

Kom naar Brussel!

Als partnerorganisatie van de Klimaatcoalitie roepen we op voor de grote mobilisatie #BackToTheClimate. Noteer zondag 10 oktober met stip in je agenda en trommel vrienden, familie en collega’s op.

Hoe de actie er precies zal uitzien, hangt af van de geldende gezondheidsmaatregelen. Op basis van onze contacten met de politie en een evaluatie van de huidige coronasituatie ziet het er (voorlopig) naar uit dat de situatie gunstig genoeg zal zijn voor een grote klimaatmars in Brussel, die om 13.00 u start bij het Brusselse Noordstation en eindigt in het Jubelpark. De verdere praktische modaliteiten vanuit de ACV-mobilisatie vullen we hier aan van zodra ze geweten zijn.

Zet de actie in de verf! 

  • Download de affiche en maak de actie mee bekend.
  • Download de Facebookbanner en gebruik hem op je account.

Check www.backtotheclimate.be voor extra beeldmateriaal en alle info. Kunnen we op je rekenen?!

Meer weten? Neem een kijkje op onze campagnepagina!

Personalization