Dit verandert er op 1 september

Op de eerste schooldag worden traditioneel een aantal veranderingen doorgevoerd. Wat verandert er allemaal op 1 september?

Versoepeling coronamaatregelen

Een groot deel van de maatregelen in strijd tegen het coronavirus valt op 1 september weg, zoals:

 • Thuis is het aantal mensen die je binnen uitnodigt niet langer beperkt tot acht. Je mag voortaan zoveel mensen als je wil over de vloer krijgen.
 • In de horeca vervallen alle maatregelen. Enkel de mondmaskerplicht bij verplaatsingen in een horecazaak blijft overeind.
 • De mondmaskerplicht blijft ook gelden op erediensten , maar vervalt in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen
 • Beperkingen op kleinere evenementen vervallen en op evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 buiten kan gebruik gemaakt worden van het Covid Safe Ticket
 • Alle leerlingen in het (buiten)gewoon onderwijs kunnen voltijds naar school en in het vijfde en zesde leerjaar is een mondmasker niet langer verplicht. Ook in het secundair mag les gevolgd worden zonder mondmasker – zolang je op je plaats in het klaslokaal zit. 
 • De sterke aanbeveling om te telewerken valt weg, behalve in Brussel.

Lees meer over de laatste coronamaatregelen op de website van de overheid.

Nieuwe lijst van producten en diensten die met ecocheques gekocht kunnen worden

Vanaf 1 september 2021 geldt een nieuwe lijst van producten en diensten die je met ecocheques kan bekostigen. 

 • In de nieuwe lijst worden elektronische beeldschermen uitgebreid met klasse E.
 • Daarnaast wordt ook een nieuwe schaal voor lichtbronnen toegevoegd.
Meer weten? Raadpleeg de volledige actuele lijst en ontdek alles over ecocheques op onze website.
Mantelzorgverlof: nieuwe onderbrekingsduur per persoon die hulp nodig heeft

Sinds 1 september 2020 is het mogelijk om mantelzorgverlof aan te vragen, een vorm van thematisch verlof. Mantelzorgers bieden regelmatig hulp aan of zorgen doorlopen voor mensen die erkend zijn als behoeftig.

Wat is nieuw?  Vanaf 1 september 2021 wordt de maximumduur van de onderbreking per persoon die hulp nodig heeft uitgebreid

 • Voor aanvragen vanaf 1 september 2021 geldt dat mantelzorgers een volledige onderbreking van maximaal 3 maanden aan een stuk per zorgbehoevende persoon kunnen aanvragen.
 • Die periode kan ook worden opgesplitst in periodes van 1 maand. 
 • Wie voltijds werkt, en zijn arbeidsovereenkomst deeltijds of met één vijfde wil schorsen, kan dat voor 6 maanden doen. Die periode kan opgesplitst worden in periodes van twee maanden. 

De maximumduur van 6 maanden volledige onderbreking of 12 maanden gedeeltelijke onderbreking over de volledige loopbaan blijft onveranderd. 

Check onze pagina over mantelzorgverlof voor meer info. 

Eenmalige verdubbeling Vlaams opleidingsverlof

Het Vlaams opleidingsverlof geeft je het recht om een erkende opleiding te volgen en met behoud van je loon afwezig te blijven van je werk. 

Vanaf 1 september 2021 wordt dat opleidingsverlof eenmalig verdubbeld. Werk je in de privésector of in een onderneming in Vlaanderen? Dan kan je uitzonderlijk 250 uur in plaats van 125 uur betaald verlof nemen om je bij te scholen. 

De verdubbeling kan enkel wanneer je werkgever zelf een opleiding voorstelt. Je kan dit schooljaar dus tot 125 uur afwezig zijn voor opleidingen die je zelf kiest en tot 125 uur voor opleidingen die je werkgever suggereert. 

Ontdek alles over het Vlaams Opleidingsverlof
Onderwijs: regels voor vaste benoeming veranderen

Vanaf 1 september 2021 kan je al na 290 dagen zicht krijgen op een vaste benoeming, en na 360 dagen ook echt vast benoemd worden. Dat kon voorheen pas na 690 dagen. 

Daarnaast zullen ambitieuze starters ook sneller kansen krijgen om vast benoemd te worden, omdat er sneller vacantverklaringen zullen uitgeschreven worden. 

Bovendien wordt ook de evaluatieprocedure aangepast. Beginnende leraren zullen beter worden opgevolgd, en vast benoemde leraren die niet meer goed functioneren, zullen ook sneller worden gecoacht. 

Hou de pagina’s van COC en COV in de gaten voor dit en meer onderwijsnieuws.

Personalization