ACV vraagt duidelijk standpunt van Belgische regering over Palestina

Het ACV vraagt aan minister van buitenlandse zaken Sophie Wilmès om het systematische, ongerechtvaardigde en disproportionele gebruik van geweld tegen Palestijnse demonstranten in het bezette gebied van Oost-Jeruzalem en de geplande gedwongen uitzetting van Palestijnse gezinnen in Sheikh Jarrah scherp te veroordelen. Het ACV roept de Belgische regering op een krachtig standpunt in te nemen om dit aan de kaak te stellen en een einde te eisen aan de gedwongen uitzettingen. Het internationaal humanitair recht moet correct worden toegepast.

Het ACV betreurt de geplande uitzetting van Palestijnse gezinnen in Sheikh Jarrah, een bezet gebied in Jeruzalem, ten zeerste en veroordeelt deze met klem. Tegen ten minste 218 Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem, onder meer in de wijken Silwan en Sheikh Jarrah, loopt een uitzettingsprocedure. Deze procedure is meestal ingespannen door organisaties van kolonisten. Als gevolg daarvan lopen 970 mensen (waaronder 424 kinderen) het risico te worden verdreven. Deze gezinnen wonen sinds 1956 in Sheikh Jarrah, nadat zij in 1948 vluchteling waren geworden. Deze geplande uitzetting zou  een schending betekenen van Israëls verplichtingen krachtens het internationaal recht. En zou volgens de Verenigde Naties kunnen worden beschouwd als een oorlogsmisdaad krachtens het Vierde Verdrag van Genève. De gedwongen uitzettingen weerspiegelen de systematische pogingen van de Israëlische autoriteiten om Oost-Jeruzalem etnisch te zuiveren en zo de demografische ontwikkeling van de stad te beïnvloeden. 

Het ACV veroordeelt  het buitensporig gebruik van geweld door de Israëlische veiligheidstroepen tegen Palestijnen die demonstreren tegen de uitzettingen, de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook, de bestorming van de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem en het geweld tegen de gelovigen

Bovendien blijven de Israëlische bezettingstroepen de Palestijnse vakbondsleiders willekeurig lastigvallen. Op 8 mei werd Dr. Ashraf Al-A'war, secretaris van de PGTFU, door de Israëlische veiligheidstroepen gearresteerd toen hij op weg was naar de hoofdzetel van zijn vakbond. Volgens onze informatie werd hij ondervraagd over zijn vakbondsactiviteiten. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en mag nu gedurende een maand niet deelnemen aan enige vakbonds- of politieke activiteit.

Personalization