Horeca, toeristische attracties, bioscoopzalen : verlenging tijdelijke werkloosheid

©Shutterstock

Gezien de situatie nog altijd zeer ingewikkeld is in de sectoren van de horeca, de toeristische attracties en de bioscoopzalen, heeft de overheid beslist om de regeling tijdelijke werkloosheid in deze sectoren te verlengen tot het einde van het jaar.

Nog even herhalen :

  • Of je arbeider of bediende bent, je ontvangt een uitkering die overeenstemt met 70% van je loon. Bovendien is er nog een toeslag van 5,63 EUR per dag voorzien voor de werknemers.
  • Je kan je werkloosheidsdossier opvolgen via Mijn ACV.

Ziekte?

Ben je ziek tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid, vergeet dan niet om het briefje “vertrouwelijk” (aangifte van arbeidsongeschiktheid) door je arts te laten in te vullen. Bezorg het formulier binnen de 48 uur op aan je mutualiteit (per post, per e-mail of via de website van de mutualiteit). Verwittig ook steeds jouw werkgever, telefonisch en door het opsturen van een ziektebriefje. 

Had je de komende dagen verlof gepland ? Wil je dit annuleren ?

Verlofdagen worden in onderling akkoord gepland met de werkgever. Ook de annulatie van verlof kan enkel met het akkoord van je werkgever. Wij stellen vast dat er in de praktijk heel wat werkgevers weigeren om verlof te annuleren. Als werknemer ben je dus volledig afhankelijk van de goede wil van je werkgever. 

KAN IK MIJN VERLOF OPNIEUW PLANNEN ALS IK ZIEK WORD?

Indien je ziek wordt vóór het begin van je verlof, dan kan je dit verlof later opnemen.
Dit is niet mogelijk wanneer je ziek wordt tijdens je verlof. 

KAN IK MIJN VERLOF OP EEN ANDER MOMENT PLANNEN ALS MIJN WERKGEVER MIJ TIJDELIJK WERKLOOS STELT? 

Je kan je verlof niet uitstellen zonder het akkoord van je werkgever als hij je tijdelijk werkloos stelt vóór je verlof ingaat.

WAT ALS IK ZIEK WORD IN EEN PERIODE VAN TIJDELIJKE WERKLOOSHEID EN VÓÓR MIJN GEPLAND VERLOF INGAAT? 

Als je ziek wordt vóór je verlof ingaat, kan je geen tijdelijke werkloosheid genieten en gaat ook je verlof niet in. Je kan het op een later moment nemen. 

Personalization