Staking Luikse Deliveroo-koeriers tegen de ‘free login’


Het platform wil een ‘free login’ invoeren. Daarmee gaan de koeriers die voor Deliveroo werken, niet akkoord. Dit betekent dat elke koerier morgen kan inloggen en bestellingen voor levering kan ontvangen zonder dat hij zich eerst (zoals nu het geval is) hoeft te registreren voor het tijdslot.

Hiermee wordt het systeem zeker eenvoudiger, maar het betekent ook dat er geen enkele regelgeving meer zal zijn wat het aantal actieve koeriers betreft. Aangezien de koeriers worden betaald per bestelling en de bestellingen via het algoritme tussen de beschikbare koeriers worden verdeeld, is er geen redelijke garantie meer dat de koerier bestellingen zal doorkrijgen wanneer hij zich aanmeldt.

Het risico bestaat dus dat een koerier hele avonden met de duimen zal moeten draaien en geen leveringen zal hebben.

Op 6 maart start Deliveroo met zijn free login in Luik. De Luikse koeriers zullen een protest- en stakingsactie voeren. In het Franse Straatsburg – een andere “test”-stad -  zal een gelijkaardige actie gevoerd worden. 

De koeriers vragen het platform al lang naar een regelgeving rond het aantal koeriers (om hun inkomen te waarborgen), transparantie over het algoritme, overleg over de prijs van de koeriersdienst en een gewaarborgd minimumuurloon.

ACV United Freelancers staat achter de eisen en acties van de koeriers, samen met het Koerierscollectief. Meer autonomie is oké, maar dat betekent nog niet dat koeriers voor niets willen werken!

Met zijn ‘free login’ voert Deliveroo doorgedreven flexibilisering in, terwijl het arbeidsauditoraat Deliveroo voor de arbeidsrechtbank heeft gedaagd om die onderneming te verplichten zijn koeriers als werknemers aan te geven. 

Lees het persbericht in pdf.
Contact: Martin Willems, ACV United Freelancers, 0491 29 84 78, www.unitedfreelancers.be 
 

Personalization