Jean-Bernard Robillard

Jean-Bernard is voormalig Deliveroo-medewerker en lid van het KoeriersCollectief. HIj zet zich in voor betere arbeidsvoorwaarden voor koeriers.

 

 

Ik was 38 jaar toen ik als koerier begon bij Deliveroo. Ik had geen keuze. Ik kon geen andere baan vinden, had geen recht op een werkloosheidsuitkering en had een appartement te betalen. Ik heb er gewerkt van april 2016 tot januari 2018, gemiddeld 35 uur per week met een contract in loondienst via freelancecoöperatie Smart. Ik verdiende 1.500 euro netto per maand. Ik heb 5.347 bestellingen voltooid en bijna 20.000 km afgelegd.

De eerste maanden waren cool. Maar Deliveroo verbrak het contract met Smart om in februari 2018 alle koeriers een (schijn)zelfstandigenstatuut op te dringen. Koeriers werden vanaf dan betaald per opdracht. Deliveroo probeert zich een hip imago aan te meten en speelt dat uit naar jongeren. Over het onzekere statuut en de verslechterende arbeidsomstandigheden wordt niet gerept.

Om op te komen voor mijn rechten en die van mijn Deliveroo-collega’s, ben ik in 2017 toege-treden tot het KoeriersCollectief. Dat brengt koeriers samen tijdens infomomenten en organiseert (stakings)acties. We maakten luid ons ongenoegen kenbaar over het feit dat Deliveroo overschakelde naar zelfstandige koeriers. 

 

 

More Info

  • Consulteer de speciale editie van Vakbeweging Nationaal Congres 2019.

Personalization