Geboorteverlof

©Shutterstock

Na de geboorte van het kind hebben zowel voltijdse als deeltijdse werknemers recht op 10 dagen verlof. Vroeger heette dit verlof vaderschapsverlof.

Duur, vorm en voorwaarden

Als vader of partner van de moeder heb je na de geboorte van het kind recht op 10 dagen geboorteverlof.

  • Je mag de 10 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je bent niet verplicht om 10 dagen op te nemen.
  • Je hoeft de 10 dagen niet in één keer op te nemen. Je kunt ze naar jouw keuze spreiden over een periode van 4 maanden vanaf de bevalling. 
  • De dag van de bevalling geldt als eerste dag van die periode van vier maanden. 

Geboorteverlof aanvragen

Je moet het geboorteverlof aanvragen bij je werkgever. Verwittig dus eerst je werkgever. Als je naam als vader of meemoeder in de geboorteakte staat, is de geboorteakte voldoende om je geboorteverlof aan te vragen.

Loon en uitkering

De eerste 3 dagen wordt je volledige loon nog door je werkgever betaald. De resterende 7 dagen ontvang je een uitkering van het ziekenfonds. Die uitkering bedraagt 82 % van je begrensde brutoloon.

Je moet dus bij je ziekenfonds aankloppen om een uitkering te ontvangen. De meeste ziekenfondsen hebben daar standaardformulieren voor. Je ziekenfonds zal dan zelf contact opnemen met je werkgever om de correcte loongegevens te ontvangen.

Goed om te weten

Maak je gebruik van je recht op geboorteverlof, dan ben je beschermd tegen ontslag. Je werkgever mag, behalve om een reden die niets met het geboorteverlof te maken heeft, de arbeidsovereenkomst niet eenzijdig beëindigen gedurende een periode die ingaat op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving van het nemen van geboorteverlof tot 3 maanden na die kennisgeving.

Andere vormen van werkonderbreking

More Info


 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.