Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Jaarlijkse vakantie

Hier ontdek je alles wat je moet weten over je jaarlijks verlof en vakantiegeld!

Hoe zit het met het jaarlijks verlof?

Heeft iedereen recht op verlof?  Hoe worden je verlofdagen berekend en wat als je niet kon werken, bijvoorbeeld door tijdelijke werkloosheid?  Hoe zit het met het vakantiegeld?  En wat is het verschil tussen enkel en dubbel vakantiegeld?  Je ontdekt het hier! 

🆕 Nieuw vanaf 1 januari 2024:

  • Ziek tijdens je vakantie?  Je kan je wettelijke vakantiedagen voortaan recupereren!  Op reis?  Maak gebruik van onze modelformulieren (NL-FR-DE-ENG-SP).  Lees verder.
  • Vakantie niet op tijd kunnen opnemen door arbeidsongeschiktheid, een (arbeids)ongeval, beroepsziekte, moederschapsrust, vaderschapsverlof, geboorte- of adoptieverlof? Je kan niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen onder bepaalde omstandigheden tot 2 jaar na het vakantiejaar opnemen. Lees verder!

💡 Bereken nu zelf je vakantiedagen!

Met deze handige tool bereken je zelf op hoeveel dagen vakantie je recht hebt! 

Vakantieboekje 2023

Welke soorten vakantie bestaan er? Hoeveel vakantiedagen heb je? En hoe wordt je vakantiegeld eigenlijk berekend? Download het vakantieboekje 2023 (pdf) en krijg een antwoord op al je vragen!

💡 Dankzij de interactieve pdf klik je eenvoudig door in de inhoudstafel!

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

PC 318 - Gezinszorg

Elke werknemer heeft jaarlijks recht op vakantiedagen. Het aantal hangt af van hoeveel je in het voorgaande kalenderjaar gewerkt hebt.

  • Bij een volledig jaar heb je vier weken wettelijke vakantie.
  • De vakantie voor deeltijdse werknemers wordt berekend in verhouding tot de contractuele arbeidsduur.
Ziekte en vakantie?
  • Je vakantie kan niet beginnen als je ziek wordt voor je afgesproken vakantieperiode begint. In dat geval blijf je recht hebben op die vakantiedagen.
  • Word je ziek tijdens je vakantie, dan blijft je overeengekomen vakantieperiode doorlopen.
Vakantiegeld
  • Bij de wettelijke vakantiedagen hoort ook vakantiegeld. De meeste organisaties betalen het uit op een vast moment, bijvoorbeeld in de maand mei. 
  • Als je van werkgever verandert wordt het zogenaamde ‘vertrekvakantiegeld’ uitbetaald. Dat is het vakantiegeld voor de dagen die je nog niet hebt opgenomen enerzijds en het vakantiegeld dat je al hebt opgebouwd voor het komende jaar anderzijds. Pas wel op! Dit bedrag wordt uiteraard verrekend in het vakantiegeld van het volgende jaar.
Een aaneensluitende vakantieperiode
  • Het recht om een aaneensluitende periode jaarlijkse vakantie te kunnen nemen is erg belangrijk. Twee opeenvolgende weken inclusief de drie weekends, moet mogelijk zijn.
  • Momenteel onderhandelen we over de mogelijkheid van drie aaneensluitende vakantieweken. 
  • Elke werknemer heeft jaarlijks recht op tien betaalde wettelijke feestdagen:
  • Nieuwjaar (1 januari), paasmaandag, Dag van de Arbeid (1 mei), O.H. Hemelvaart, Pinkstermaandag, Nationale Feestdag (21 juli), O.L.V. Hemelvaart (15 augustus), Allerheiligen (1 november), Wapenstilstand (11 november) en Kerstmis (25 december).
  • In heel wat instellingen is het Feest van de Vlaamse Gemeenschap (11 juli) ook een verlofdag.
  • Een feestdag die samenvalt met een zondag of met een gewone inactiviteitsdag in de onderneming, of met de rustdag van een werknemer in een instelling die continu werkt, wordt vervangen. 
  • Wie werkt op een feestdag, behoudt zijn recht op de feestdag in de vorm van betaalde inhaalrust. Voor deeltijdse werknemers zijn er specifieke regels in functie van een vast of een variabel uurrooster.