Vlaamse aanmoedigingspremies bij tijdskrediet en thematisch verlof

Naast de uitkeringen van de RVA voorziet de Vlaamse overheid ook aanmoedigingspremies voor wie tijdskrediet of thematisch verlof opneemt.

Voorwaarden

  • Je kan de aanmoedigingspremie enkel krijgen als je werkzaam in het Vlaams gewest bent. Werk je in Brussel of in Wallonië, dan heb je er geen recht op.
  • Je werkt in de privésector. Voor werknemers in de non-profit geldt een specifieke regeling.
  • Je bent minstens 1 jaar aan het werk bij je werkgever in de vereiste tewerkstellingsbreuk (bijvoorbeeld voltijds).

De premie wordt bij bepaalde vormen van tijdskrediet en thematisch verlof toegekend.

Naast deze algemene voorwaarden zijn er per krediet ook specifieke voorwaarden. Je leest ze in de brochure Tijdskrediet en landingsbanen vanaf p. 68 (pdf) of op vlaanderen.be.

Drie soorten premies

De Vlaamse overheid kent 3 soorten premies toe:

  1. De aanmoedigingspremie zorgkrediet: als je halftijds of volledig tijdskrediet of een thematisch verlof neemt voor de zorg voor kinderen of hulpbehoevende familieleden. Opgelet: bij ouderschapsverlof moet het gaan om voltijds, halftijds en eenvijfde-ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof opgenomen in een tiende of in weken geeft geen recht op aanmoedigingspremies.
  2. De aanmoedigingspremie opleidingskrediet: als je halftijds of volledig tijdskrediet neemt om een opleiding te volgen.
  3. De aanmoedigingspremie voor werknemers van bedrijven erkend als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.

Aanvragen Vlaamse aanmoedigingspremie

Na de start van je tijdskrediet of thematisch verlof heb je 6 maanden de tijd voor het indienen van je aanvraag. De premie wordt immers toegekend met een terugwerkende kracht van maximaal 6 maanden. 

Je vindt alle informatie en documenten via het portaal voor aanmoedingspremies op vlaanderen.be. Daar kan je je aanvraag tevens online indienen.

tijdskrediet-bereken-nettoloon
Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen? Bereken je inkomen!

Benieuwd wat de impact op je inkomen is van thematisch verlof en tijdskrediet? Twijfel je om bijvoorbeeld om ouderschapsverlof te nemen of die opleiding te volgen omwille van de financiële gevolgen?    

Gebruik nu onze tool en bereken je inkomen!
e-learning-tijdskrediet

Militant?  

Volg de diverse e-learning modules over tijdskrediet en thematisch verlof. Je ontdekt zo alles wat je moet weten op interactieve wijze.

Meld je aan op het online ACV-leerplatform.

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.