Vlaamse aanmoedigingspremies bij tijdskrediet en thematisch verlof

©Shutterstock

Naast de uitkeringen van de RVA voorziet de Vlaamse overheid ook aanmoedigingspremies voor wie tijdskrediet of thematisch verlof opneemt.

Voorwaarden

  • Je kan de aanmoedigingspremie enkel krijgen als je werkzaam in het Vlaams gewest bent. Werk je in Brussel of in Wallonië, dan heb je er geen recht op.
  • Je werkt in de privésector.  Voor werknemers in de non-profit geldt een specifieke regeling.
  • Je bent minstens 1 jaar aan het werk bij je werkgever in de vereiste tewerkstellingsbreuk (bijvoorbeeld voltijds)

De premie wordt bij bepaalde vormen van tijdskrediet en thematisch verlof toegekend.

Naast deze algemene voorwaarden zijn er per krediet ook specifieke voorwaarden.  Je leest ze in de brochure Tijdskrediet en landingsbanen vanaf p.59 (pdf) of op vlaanderen.be.

Nieuw is dat vanaf 1 september 2020 de Vlaamse aanmoedigingspremie ook aangevraagd kan worden bij 1/10e ouderschapsverlof!  Werk je in de privésector dan krijg je 33,65 euro bruto bovenop je uitkering.  In de socialprofit is dat 84,12 euro. 

Drie soorten premies

De Vlaamse overheid kent 3 soorten premies toe:

  1. De aanmoedigingspremie zorgkrediet: als je halftijds of volledig tijdskrediet of een thematisch verlof neemt voor de zorg voor kinderen of hulpbehoevende familieleden.  Vanaf september 2020 krijg je ook premie bij 1/10 ouderschapsverlof.
  2. De aanmoedigingspremie opleidingskrediet: als je halftijds of volledig tijdskrediet neemt om een opleiding te volgen.
  3. De aanmoedigingspremie voor werknemers van bedrijven erkend als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.

Aanvragen Vlaamse aanmoedigingspremie

Na de start van je tijdskrediet of thematisch verlof heb je 6 maanden de tijd voor het indienen van je aanvraag. De premie wordt immers toegekend met een terugwerkende kracht van maximaal 6 maanden. 

Je vindt alle informatie en documenten via het portaal voor aanmoedingspremies op vlaanderen.be.  Daar kan je je aanvraag tevens online indienen.

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer.
  • Militant? 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.