Landingsbanen: tijdskrediet op het einde van je loopbaan

©Shutterstock

Dankzij landingsbanen kan je als oudere werknemer overschakelen op halftijds werk of 4/5de werk.

Vorm van tijdskrediet

Op het einde van je loopbaan kan je je arbeidsduur verminderen en dus minder gaan werken volgens dezelfde bepalingen als bij het gewone tijdskrediet.

Landingsbanen geven werknemers het recht hun arbeidsduur met 1/5 of tot een 1/2 te verminderen. Een RVA-uitkering vult het deeltijdse loon aan.   De 1/5 loopbaanvermindering neem je normaal op in twee halve dagen of een volledige dag per week.

Het grote verschil is dat er bij landingsbanen geen maximumduur is. Je kan dus van de formule genieten tot je met pensioen gaat. Je vraagt een landingsbaan best meteen tot aan je pensioenleeftijd.  Mits akkoord van je werkgever, kan je de regeling altijd stopzetten. Je moet wel een minimumduur van 3 of 6 maanden respecteren.

Voorwaarden voor het recht op een landingsbaan

Aan het recht op een landingsbaan zijn enkele voorwaarden verbonden. Die hangen af van je leeftijd, je anciënniteit en de aard van je werk.

Samenvatting van de voorwaarden:

2019_Schema landingsbanen

Lees de voorwaarden per leeftijdscategorie na de brochure Tijdskrediet en landingsbanen (pdf)

 

Goed om weten

  • Voor een 1/5 landingsbaan moet je gedurende de 24 maanden die de aanvraag voorafgaan voltijds tewerkgesteld zijn geweest.  Heb je 2 deeltijdse tewerkstellingen, dan telt dit ook.  Kies je voor 1/5 vermindering, dan moet je dit recht voor minstens 6 maanden opnemen.  
  • Voor de 1/2 landingsbaan moet je gedurende de 24 maanden die je aanvraag voorafgaan minstens in een regime van 3/4e van gewerkt hebben. Bij een 1/2 mindering, dan geldt een minimumtermijn van 3 maanden.
  • Bezorg altijd een aanvraagformulier aan de RVA, ook als je in een onbetaalde landingsbaan stapt. Zo blijven je rechten gevrijwaard en kan je later beroep doen op je uitkering.

Coronalandingsbaan

Naar aanleiding van de coronacrisis zijn bijkomende maatregelen genomen.  Werk je in een bedrijf in moeilijkheden, dan kan je sinds 1 juli 2020 in aanmerking komen voor een 'coronalandingsbaan'.  

Check of je voldoet aan de voorwaarden op onze coronasite, zie:  www.hetacv.be/coronalandingsbaan.

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer.
  • Militant? 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.