Hoe vraag je tijdskrediet aan?

Tijdskrediet aanvragen doe je in 3 stappen. Met een attest van de RVA, doe je de aanvraag bij je werkgever om ten slotte opnieuw bij RVA te passeren.

Stap 1: vraag het attest tijdskrediet aan

Je vraagt eerst een attest tijdskrediet aan bij je plaatselijke RVA-kantoor.  Sinds januari 2019 kan dit online via Break@Work

Je ontvangt een attest dat vermeldt of en hoeveel tijdskrediet je in het verleden al opnam.

Stap 2: dien de aanvraag bij je werkgever in

Met dat attest stap je naar je werkgever om de aanvraag in te dienen. Je voegt ook een bewijs van het motief toe. Het handigste is dat je daarvoor het formulier C61 gebruikt. Bij zorgmotieven moet de behandelende arts verklaren op dat formulier dat jouw bijstand nodig is voor de patiënt.  

Zorg ervoor dat je een schriftelijk bewijs hebt van de aanvraag bij jouw werkgever. De eenvoudigste manier is per e-mail. Zet hierbij een een vertrouwenspersoon in cc.

Voor de goedkeuring van je aanvraag, mag je werkgever enige tijd nemen. Hou rekening met volgende termijnen:

  • Stelt je werkgever meer dan 20 werknemers te werk? Doe je aanvraag dan 3 maanden vooraf
  • Werk je in een kleinere onderneming? Doe het het dan 6 maanden vooraf. 
  • Tijdskrediet voor palliatieve zorgen kan je aansluitend op het thematische verlof ‘Palliatief verlof' nemen. Daar bedraagt de aanvraagtermijn 2 weken.

Je werkgever kan akkoord gaan met een kortere aanvraagtermijn.

Stap 3: Bezorg formulier C61 aan de RVA

Stuur het formulier C61 - dat door de werkgever werd aangevuld- op naar het RVA-kantoor van je woonplaats. Je kan dit ook online doen via Break@Work

De RVA zorgt voor de uitbetaling van je uitkering. Bezorg de formulieren ten vroegste 6 maanden voor, en ten laatste 2 maanden na de start van je tijdskrediet. Je hebt dus ruim de tijd, maar breng dit zeker in orde. Anders verlies je het recht op uitkeringen.

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.