Hoe vraag je tijdskrediet aan?

Tijdskrediet aanvragen doe je in 3 stappen. Met een attest van de RVA doe je de aanvraag bij je werkgever om ten slotte opnieuw bij RVA te passeren.

Stap 1: vraag het attest tijdskrediet aan

Je vraagt eerst een attest tijdskrediet aan bij de RVA of online via Break@Work. Je ontvangt een attest dat vermeldt of en hoeveel tijdskrediet je in het verleden al opnam.  

Goed om weten: wil je een landingsbaan aanvragen, dan heb je geen attest 'tijdskrediet' nodig. Voor een landingsbaan kan je stap 1 dus overslaan.

Stap 2: dien de aanvraag bij je werkgever in

Met dat attest stap je naar je werkgever om de aanvraag in te dienen. Je voegt ook een bewijs van het motief toe. Het handigste is dat je daarvoor het formulier C61 gebruikt. Bij zorgmotieven moet de behandelende arts verklaren op dat formulier dat jouw bijstand nodig is voor de patiënt.  

Voor de goedkeuring van je aanvraag, mag je werkgever enige tijd nemen. Hou rekening met volgende termijnen:

  • Stelt je werkgever meer dan 20 werknemers te werk? Doe je aanvraag dan 3 maanden vooraf.
  • Werk je in een kleinere onderneming? Doe het het dan 6 maanden vooraf. 
  • Tijdskrediet voor palliatieve zorgen kan je aansluitend op het thematische verlof ‘Palliatief verlof' nemen. Daar bedraagt de aanvraagtermijn 2 weken.

Je werkgever kan akkoord gaan met een kortere aanvraagtermijn.

Zorg ervoor dat je een schriftelijk bewijs hebt van de aanvraag bij jouw werkgever. De eenvoudigste manier is per e-mail. Zet hierbij een een vertrouwenspersoon in cc.

Stap 3: Bezorg formulier C61 aan de RVA

Stuur het formulier C61 - dat door de werkgever werd aangevuld- op naar het RVA-kantoor van je woonplaats. Je kan dit ook online doen via Break@Work

De RVA zorgt voor de uitbetaling van je uitkering. Bezorg de formulieren ten vroegste 6 maanden voor, en ten laatste 2 maanden na de start van je tijdskrediet. Je hebt dus ruim de tijd, maar breng dit zeker in orde. Anders verlies je het recht op uitkeringen.

tijdskrediet-bereken-nettoloon
Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen?  Bereken je inkomen!

Benieuwd wat de impact op je inkomen is van thematisch verlof en tijdskrediet?  Twijfel je om bijvoorbeeld om ouderschapsverlof te nemen of die opleiding te volgen omwille van de financiële gevolgen?    

Gebruik nu onze tool en bereken je inkomen! 
e-learning-tijdskrediet

Militant?  

Volg de diverse e-learning modules over tijdskrediet en thematisch verlof.  Je ontdekt zo alles wat je moet weten op interactieve wijze.

Meld je aan op het online ACV-leerplatform.

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.