Bedrijfswagen

Sommige werknemers krijgen als extralegaal voordeel een bedrijfswagen die ze ook privé mogen gebruiken. Ze betalen belastingen op dit voordeel.

Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest

Hoe wordt belasting op bedrijfswagens berekend?

Sinds 1 januari 2012 wordt de volgende berekeningswijze gebruikt:

  • Het belastbare voordeel wordt berekend op de cataloguswaarde, de CO2-uitstoot en de CO2-coëfficiënt.
  • Het belastbare voordeel is gelijk aan de catalogusprijs van de wagen vermenigvuldigd met de CO2-coëfficiënt, vermenigvuldigd met 6/7.

De catalogusprijs is de gefactureerde waarde (inclusief opties en btw), zonder de korting. Deze waarde daalt jaarlijks met 6 %, tot een minimum van 70 %.

De CO2-coëfficient: als ijkpunt telt een coëfficiënt van 5,5 % bij een CO2-uitstoot van 95gr/km voor dieselwagens en 115gr/km voor benzine of LPG-wagens.

Als de uitstoot hoger ligt, wordt de coëfficiënt verhoogd met 0,1 % per CO2-gram (tot een maximum van 18 %). Als de CO2-uitstoot lager ligt, dan wordt de coëfficiënt verminderd met 0,1 % per CO2-gram (tot een minimum van 4 %). Het minimumpercentage van 4 % is meestal van toepassing op kleine wagens en is sowieso van toepassing op elektrische wagens. Het voordeel mag nooit minder bedragen dan 1.200 euro.

Wat betaalt de werkgever?

De bijdrage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de wagen, zoals vermeld in het keuringsbewijs of bij de dienst voor inschrijving van de voertuigen. De uitstoot en dus ook de bijdrage varieert naargelang de motor. Voor een benzine- of dieselmotor mag de bijdrage niet minder bedragen dan 24,25 euro/maand. Dit geldt ook voor een elektrische wagen.

Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden.  Kies daarom eerst je sector om meteen informatie op maat te krijgen.

Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of  openbare sector

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.