Re-integratie na langdurige ziekte zonder arbeidsovereenkomst

©Shutterstock

Was je als werkzoekende langdurig ziek en wil je terug aan de slag? Dan kan je een re-integratietraject volgen. Lees hier even de stappen na.

Ook als werkzoekende kan je langdurig ziek zijn, maar toch de mogelijkheid hebben tot re-integratie op de arbeidsmarkt. Hieronder kan je de 2 stappen nalezen die je kan zetten worden na de eerste 3 maanden arbeidsongeschiktheid.

Beoordeling door adviserend arts

De adviserend arts probeert in te schatten of je terug aan het werk kan. Dit zal vaak gebeuren via een vragenlijst, die onderzoekt of je het zelf mogelijk vindt het werk te hervatten of welke belemmeringen er nog zijn. 

De adviserend arts kan je ook oproepen voor een gesprek of een medisch onderzoek. Op basis van dit onderzoek, word je door de adviserend arts ingedeeld in een van volgende groepen:

  • A. Je kan binnen de 6 maanden een beroep uitoefenen op de arbeidsmarkt. Er wordt dan een re-integratieproject opgestart. 
  • B. Je kan omwille van medische redenen niet aan het werk gaan.
  • C. Aan het werk gaan is nog niet aan de orde: prioriteit gaat naar diagnose en behandeling.
  • D. Aan het werk gaan is mogelijk, mits een herscholing of beroepsopleiding. Er wordt dan een re-integratieproject opgestart. 

Het re-integratieproject

Via je adviserend arts kan je een re-integratieproject volgen om terug een plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Een medisch sociaal onderzoek kijkt naar je medische toestand en de mogelijkheden om terug aan het werk te gaan. 

  • Welke jobs zijn mogelijk? 
  • Kan er nog voltijds gewerkt worden? 
  • Is het nuttig een opleiding te volgen? 

Binnen de 4 à 8 weken na dat medisch sociaal onderzoek wordt een re-integratieplan opgemaakt. Ook je behandelend arts kan hieraan meewerken. Wanneer je in het plan stapt wordt het na 3 maanden opnieuw geëvalueerd.

 

Wist je dat...

  • ACV-militanten zich dag in dag uit inzetten voor jouw gezondheid en veiligheid op het werk?
  • Het ACV zich inzet voor wie langdurig afwezig was en terug aan de slag gaat? Meer over re-integratie op het werk.

ACV-lidmaatschap, jouw bescherming in alle solidariteit.  Ontdek nu alle ledenvoordelen.

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.