ACV helpt je bij je re-integratie

Was je langdurig ziek en wil je terug aan de slag? Dan kan je als ACV-lid rekenen op begeleiding en ondersteuning.

Contacteer een ACV-dienstencentrum

ACV-dienstverleners beantwoorden je vragen en klachten rond re-integratie en geven je informatie over de procedures of ziekte-uitkeringen. Ben je ontslagen wegens medische overmacht, dan staan de juridische diensten klaar om te helpen bij het aantekenen van beroep. Bij klachten of problemen rond de aanpak door je werkgever wordt via het dienstencentrum ook de vakbondssecretaris van je onderneming betrokken.  

Bel naar je regionale contactcenter of ga langs bij je lokale dienstencentrum voor meer informatie en ondersteuning.

ACV informeert en ondersteunt

Wist je dat een goede voorbereiding je kansen tot een geslaagde re-integratie verhogen? Zicht krijgen op wat jouw keuzes en kansen zijn wanneer je terug aan de slag wil? Hulp nodig bij het solliciteren na ziekte? Vragen rond bijscholing of omscholing tijdens ziekte? Meer info over ondersteunende maatregelen? 

Neem contact met een Bijblijfconsulent in jouw buurt: www.acv-bijblijven.be.  

Deze ondersteuning is gratis voor leden en niet-leden. 

Regelmatig worden ook collectieve infomomenten georganiseerd rond de wetgeving, ondersteunende maatregelen, tips,... Contacteer je lokale Blijblijfconsulent voor meer informatie!

ACV begeleidt op de werkvloer 

Persoonlijke service

Bij het opstellen van je re-integratieplan kan je je steeds laten bijstaan door een lid van het Comité PB of een vakbondsafgevaardigde naar keuze. De werkgever is verplicht om overleg te organiseren alvorens hij een beslissing kan nemen over een re-integratieplan.

Neem dus zeker contact op met je ACV-afgevaardigden op de werkvloer. Zij zijn op de hoogte van de wetgeving en weten wat kan en niet kan.  

Collectieve dienstverlening

Leden van het Comité PB of vakbondsafvaardiging zijn ook bevoegd om overleg te plegen over een doeltreffend re-integratiebeleid in de onderneming.

In het Comité PB kunnen ze bijvoorbeeld bespreken welke mogelijkheden er zijn voor aangepast en ander werk, welke maatregelen er uitgewerkt kunnen worden om werkposten beter geschikt te maken voor mensen met een verminderde arbeidsongeschiktheid, enzovoort.

Geef je suggesties door aan je afgevaardigden. 

Praktische ondersteuning Comitéleden

Ben je lid van het Comité PB of vakbondsafgevaardigde en zoek je deskundige ondersteuningDan kan je terecht bij de Samenwerkers of de welzijnsdeskundige van je centrale of verbond.

  • Samenwerkers helpen je voor je vakbondswerking met de aanpak van een re-integratiebeleid en bekijken de mogelijkheden in je onderneming of instelling. Je kan via je vakbondssecretaris terecht bij één van de Samenwerkers. Je vindt hier meer info over de Samenwerkers.
  • Welzijnsdeskundigen van je centrale of verbond kunnen je vorming en toelichting geven bij de wetgeving en bevoegdheden van het comité. Zij staan sowieso in voor de algemene vorming van comitéleden. 

Wist je dat...

  • ACV-militanten zich dag in dag uit inzetten voor jouw gezondheid en veiligheid op het werk?
  • Het ACV zich inzet voor wie langdurig afwezig was en terug aan de slag gaat?  Meer over re-integratie op het werk.

ACV-lidmaatschap, jouw bescherming in alle solidariteit.  Ontdek nu alle ledenvoordelen.

More Info

Externe websites:

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.