Hoe zit het met de kosten van thuiswerk

©Shutterstock

Is mijn werkgever verplicht tussen te komen voor de kosten die ik maak als ik thuiswerk?

Opgelet: onderstaande kostenregeling geldt enkel bij structureel telewerk. Bij occasioneel telewerk is je werkgever dus niet verplicht om tussen te komen in de kosten. Lees meer over het verschil tussen occasioneel en structureel telewerk.

Is je telewerk structureel geregeld, dan heeft je werkgever de keuze:

Verplichte vergoeding

Ofwel kiest je werkgever ervoor je minimaal te vergoeden. Dit is verplicht.

  • Je werkgever is verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen, het installeren en het onderhouden van de apparatuur en infrastructuur die nodig zijn voor het telewerk
  • Daarnaast moet hij de internet-en communicatiekosten voor het telewerk vergoeden

Gebruik je je eigen apparatuur, dan moet je werkgever de kosten voor de installatie, de werking, het onderhoud en de afschrijving van IT-apparatuur vergoeden.

Telewerkvergoeding, aangevuld met forfaitair maandelijks bedrag

Ofwel krijg je van je werkgever een telewerkvergoeding. Dit kan worden aangevuld met maximum 3 x 20 euro/maand. Je werkgever is dit niet verplicht. 

Wat is een telewerkvergoeding?

Op basis van verschillende beslissingen van de FOD Financiën staat de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) de werkgever toe om een telewerkvergoeding te betalen voor kantoorkosten (kosten voor de inrichting van een werkplek, verwarming, elektriciteit, onderhoud, klein kantoormateriaal, ...).

Het maximumbedrag van deze telewerkvergoeding is 129,48 euro. Omwille van de coronacrisis wordt dit voor de maanden april tot juni 2021 opgetrokken tot 144,31 euro.

Daarbovenop besliste de regering dat werkgevers belastingvrij kantoormeubelen en -materiaal mogen ter beschikking stellen aan hun werknemers. Ook de terugbetaling van kosten die je als werknemer maakt voor kantoormeubilair en -materiaal is vrij van belastingen. 

Forfaitair bedrag

Dit bedrag kan aangevuld worden met een maandelijks forfaitair bedrag:

  • 20 euro voor het professioneel gebruik van een eigen pc/laptop, printer, ...
  • 20 euro voor het professioneel gebruik van een internetverbinding
  • 20 euro per maand om andere werkelijke kosten te dekken (telefoon, aankoop van een printer, scanner, headset, ...). Dit kan enkel op basis van bewijsstukken van de aankoop.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.