Individuele beroepsopleiding (IBO)

©Shutterstock

Ben je op zoek naar werk en heb je nood aan bijkomende opleiding en ervaring? Dan is een individuele beroepsopleiding (IBO) iets voor jou.

Wat is een IBO?

De IBO is een overeenkomst tussen de stagiair, het bedrijf en de VDAB waarbij je als werkzoekende opgeleid wordt op de werkvloer.  De praktische kant van de opleiding wordt door de IBO-consulent van de VDAB geregeld.

Duurtijd

De opleiding duurt tussen de 4 en 26 weken. Voor langdurige en laaggeschoolde werkzoekenden bestaat de mogelijkheid om gedurende maximaal 52 weken een opleiding te volgen.

Je IBO-consulent bepaalt hoelang ze duurt. De duur hangt af van de job, jouw kennis, vaardigheden en attitudes, en het opleidingsplan van je werkgever.

Loon

Tijdens je opleiding ontvang je een inkomen dat een normaal loon benadert: je behoudt je uitkering en krijgt er via de RVA een productiviteitspremie bovenop.

Tenzij je ander werk vindt, mag mag je de opleiding niet stopzetten,  Heb je ander werk, meld dit meteen aan je VDAB-consulent. Zet je de opleiding stop omwille van een andere reden, dan kan RVA je sanctioneren.

Contract

Als je de opleiding succesvol afrondt, is je werkgever verplicht je een contract van onbepaalde duur te geven. Enkele regels:

  • De loon- en arbeidsvoorwaarden moeten minstens gelijk zijn aan de voorwaarden in je IBO-contract.
  • Na het tekenen van je contract van onbepaalde duur ben je gedurende een bepaalde periode beschermd tegen ontslag. Deze periode is even lang als de duurtijd van je IBO. Let wel: de bescherming geldt niet voor ontslag om dringende redenen. Word je tijdens deze periode toch ontslagen, dan kan je via de arbeidsrechtbank een vergoeding eisen.

Wat is een IBO-interim?

Een IBO-interim is een variant op de klassieke individuele beroepsopleiding (IBO) en is bedoeld voor kansengroepen.

Een IBO-interim omvat maximum 8 weken uitzendarbeid, gevolgd door een IBO bij dezelfde werkgever. IBO-interim kan uitsluitend voor personen ouder dan 50 jaar, personen met een arbeidshandicap en personen van allochtone afkomst.

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.