Beroepsopleidingen voor werkzoekenden

©Shutterstock

Op zoek naar werk en nood aan opleiding? Dan kan je in aanmerking komen om een beroepsopleiding te volgen.

Aanbod VDAB

Verloopt de zoektocht naar werk moeizaam en denk je dat een bijkomende opleiding je vooruit kan helpen? Dan is een beroepsopleiding misschien iets voor jou. Wie in Vlaanderen of Brussel woont en een Nederlandstalige opleiding wil volgen, kan dan terecht bij de VDAB

Via www.vdab.be/opleidingen vind je de types van opleidingen voor werkzoekenden terug. Een opleiding kan in een VDAB-centrum, een partnerinstelling of onderwijsinstelling plaatsvinden. Voor de opleiding wordt een beroepsopleidingscontract afgesloten.

Goed om weten

  • Statuut werkzoekende: tijdens de beroepsopleiding behoud je je statuut van werkzoekende. Je bent tijdens je opleiding vrijgesteld van de controle op je zoekgedrag naar werk.      
  • Voordelen: aan een erkende beroepsopleiding zijn tal van voordelen verbonden. Onder bepaalde voorwaarden is de opleiding gratis, krijg je de reiskosten terugbetaald, ontvang je een tegemoetkoming voor kinderopvang of opleidingspremie. 
  • Individuele beroepsopleiding: voor een beroepsopleiding hoef je niet altijd in de klas te gaan zitten. Je kan een beroepsopleiding evengoed op de werkvloer volgen. De bekendste vorm is de individuele beroepsopleiding (IBO).

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.