Beroepsinlevingsovereenkomsten

©Shutterstock

Ben je op zoek naar meer of een andere beroepservaring? Dan kan een beroepsinlevingsovereenkomst (BIS) iets voor jou zijn.

Een beroepsinlevingsstage (BIS) is een betaalde stage in een bedrijf. Je krijgt een opleidingscontract waarbij er vaardigheden en competenties aangeleerd worden op de werkvloer. Het is dus geen arbeidsovereenkomst.

Wie?

Studenten, werkzoekende, werknemers, zelfstandige en buitenlanders die in België mogen werken. Bedoeling is dat je via de stage extra vaardigheden en competenties verwerft op de werkvloer, dit kan bij een werkgever uit de profit- of nonprofitsector.

Je kan geen BIS afsluiten voor:

  • opleidingen die plaatsvinden in het kader van een lopende arbeidsovereenkomst
  • arbeidsprestaties in het kader van een opleiding die je volgt in een erkende onderwijsinstelling in België
  • stages die voorbereiden op de uitoefening van een vrij beroep
  • verplichte stages die leiden tot het behalen van een diploma of getuigschrift
  • beschermde beroepstitels wanneer je niet in het bezit bent van de vereiste beroepskwalificatie

Opgelet: voor arbeidsprestaties in het kader van een opleiding die je volgt in het buitenland, kan BIS wel.

Wat moet ik doen?

Een BIS is pas geldig als de werkgever een opleidingsplan opstelt dat goedgekeurd wordt door VDAB. Je kan samen met je werkgever dit opleidingsplan opstellen. Hij bezorgt het vervolgens aan VDAB om het te laten goedkeuren. Op basis van het opleidingsplan bepaalt VDAB de duurtijd van de BIS. Bovendien bekijken ze welke competenties je al verworven hebt doorheen je studies. De maximale duurtijd van een BIS bedraagt 6 maanden. Je sluit samen met de werkgever een schriftelijke overeenkomst af waarin de doelstellingen en praktische modaliteiten van de stage beschreven worden.

Opgelet: Je kan tijdens je stage een deel van je werkloosheids- of inschakelingsuitkering behouden. Voorwaarde hiervoor is dat je een vrijstelling van beschikbaarheid aanvraagt bij VDAB. Een VDAB-bemiddelaar oordeelt dan of je stage past binnen je traject naar werk.

widget-isa-290x192

Vragen of problemen? Neem contact op met ISA!

  • Chat: ma-do van 13-17u en vrij van 9-12u
  • Telefonisch op bovenstaande momenten: 02 244 35 00
  • Mailen kan altijd naar isa@acv-csc.be

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.