Vakantiejob in het buitenland

Als student een vakantiejob in het buitenland doen? Dan moet je rekening houden met enkele bijzondere regels.

Wie is je werkgever?

Ga je in het buitenland als student aan de slag, dan hangt de regeling voor je vakantiejob af van je werkgever:

  • Belgische werkgever: dan geldt dezelfde regeling als in België. Je werkgever geeft je gewerkte dagen op in je student@workteller. Deze dagen tellen mee voor je 475 uren die je als student kan werken.   
  • Buitenlandse werkgever: dan geldt de reglementering op vlak van sociale zekerheid en belastingen van dat specifieke land. Je werkdagen worden dus niet afgetrokken van je persoonlijke teller. Heb je vragen of compensatie, minimumloon, overuren, ... informeer je dan zeker bij de lokale vakbond.

Belastingen

Alle inkomsten moeten in België worden aangegeven, zowel nationale inkomsten als inkomsten uit het buitenland. Ook de inkomsten van je vakantiejob tellen mee om te bepalen of je als student fiscaal ten laste kan blijven van je ouders. Hiervoor moet je onder een bepaalde vrijgestelde som blijven.

Opgelet: in uitzonderlijke gevallen word je 2 maal belast op de buitenlandse inkomsten. Dat is het geval als je gewerkt hebt in een land waarmee België geen verdrag heeft over dubbele belasting.

Heb je je hoofdverblijfplaats naar het andere land overgedragen, dan gelden de regels voor personenbelasting van dat specifieke land.

Kinderbijslag

Omdat een vakantiejob in het buitenland niet gezien wordt als studentenarbeid, gelden dezelfde regels als voor wie in België een gewoon contract heeft. 

  • Woon je in Vlaanderen, dan verlies je het recht op Gezinsbijslag voor elke maand waarin je meer dan 80 uur werkt.
  • Woon je in Brussel dan gelden de gewone regels: je mag maximaal 240 uur per kwartaal werken. Tussen juli tot en met september mag je ongelimiteerd werken.

Ziekteverzekering

Blijf je binnen Europa dan zal het voldoende zijn om even langs je ziekenfonds te gaan. Vraag goed na wat je moet doen bij voor terugbetaling van medische kosten in het buitenland.

Ga je buiten Europa aan de slag dan moet je je eventueel extra privé-verzekeren. Informeer je sowieso ook bij de Dienst Oververzeese Sociale Zekerheid.

widget ISA 290x192

Vragen of problemen? Neem contact op met ISA!

  • Chat
    • ma-do van 13-17u en vrijd van 9-12u
  • Telefonisch op bovenstaande momenten: 02 244 35 00
  • Mailen kan altijd via isa@acv-csc.be

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.