Vakantiejob als je stopt met studeren

Kan je als jobstudent werken net na je studies? Lees hier na hoe het zit met de 475-urenregel.

Je studeert af of stopt met studeren eind juni?

Voor de verlaagde socialezekerheidsbijdrage (2,71%) kan je je teller van 475 uren blijven inzetten tot op het einde van de laatste zomervakantie. Dit is voor afgestudeerden secundair en hoger onderwijs tot 30 september.

Zolang je geen 25 jaar bent, behoud je na het stopzetten van je studies nog 12 maanden het recht op gezinsbijslag. Voor elke maand waarin je meer dan 80 uur werkt verlies je dit recht. Eventuele uren als jobstudent aan verlaagde RSZ-regeling in je laatste zomervakantie tellen niet mee voor die 80 uur. Wie op een later moment weer student is, kan opnieuw recht openen op gezinsbijslag. Die 12 maanden vullen zich dan niet opnieuw aan.

Je stopt midden in het schooljaar met je studies?

Dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk als werkzoekende in te schrijven bij de VDAB of Actiris. Je beroepsinschakelingstijd begint dan te lopen.

Tijdens je beroepsinschakelingstijd kan je niet werken aan de verlaagde bijdrage sociale zekerheid van 2,71%, ook niet tijdens de zomermaanden in datzelfde jaar. Vergeet niet het kinderbijslagfonds op de hoogte te brengen. Wil je tijdens je beroepsinschakelingstijd het recht op kinderbijslag behouden, dan mag je niet meer dan 80 uur per maand werken.

Je krijgt zin om opnieuw te gaan studeren?

Je kan pas opnieuw werken aan een verlaagde socialezekerheidsbijdrage (475 uren) vanaf de start van je studies.  In de vakantie voorafgaand aan je studies kan je dus niet als student werken.  Het is ook belangrijk dat je het kinderbijslagfonds en de VDAB op de hoogte brengt. Informeer je ook bij je ziekenfonds!

widget ISA 290x192

Vragen of problemen? Neem contact op met ISA!

  • Chat
    • ma-do van 13-17u en vrijd van 9-12u
  • Telefonisch op bovenstaande momenten: 02 244 35 00
  • Mailen kan altijd via isa@acv-csc.be

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.