Kinderbijslag

Je bent aan de slag als jobstudent. Wat betekent dit voor de kinderbijslag? Waar moet je rekening mee houden?

Gezinsbijslag

Sinds 1 januari 2019 zijn de regels rond kinderbijslag in Vlaanderen grondig veranderd. We spreken nu van gezinsbijslag en dit maakt een deel uit van het zogenoemde groeipakket.

Hoeveel je verdient heeft geen invloed meer op de gezinsbijslag. Of je recht hebt op gezinsbijslag is enkel afhankelijk van het aantal uren dat je gewerkt hebt en het type contract.

Daarbij speelt ook je leeftijd een rol:

  • Jonger dan 18?  Tot en met de maand waarin je 18 jaar wordt heb je onvoorwaardelijk recht op gezinsbijslag.
  • 18 of ouder? Tot de maand waarin je 25 jaar wordt krijg je gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur werkt. De eerste 475 uur die je per jaar werkt als jobstudent aan verlaagde RSZ-bijdrage hoef je hierbij niet mee te tellen, alle andere contracten tellen wél mee.

Overgangsmaatregel 

Omdat deze wijziging midden in het academiejaar valt mag je tot het einde van het academiejaar kiezen of je het oude of het nieuwe systeem wil volgen. Wil je weten welke optie in jouw situatie het voordeligste is? Neem even contact op met ISA, onze infolijn studentenarbeid.

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.