Contract jobstudent

©Shutterstock

Je moet altijd een contract als jobstudent hebben. Ga hier na welke elementen het moet bevatten en hoe de proefperiode geregeld is.

Altijd en vanaf dag 1

Als jobstudent moet je altijd een contract krijgen, ten laatste op het moment dat je begint te werken. Er bestaan 2 exemplaren van het contract: één exemplaar voor de werkgever en één voor jezelf. Je moet altijd een contract hebben, of je nu enkele uren, één dag, één week of één maand werkt.

De meeste jobstudenten gaan aan de slag met een studentenovereenkomst. Dit betekent dat je niet langer dan 1 jaar bij dezelfde werkgever mag werken. Werk je toch meer dan 1 jaar ononderbroken bij dezelfde werkgever? Dan sluit je een gewone arbeidsovereenkomst af.

Als je gaat werken moet je naast een contract ook een arbeidsreglement van je werkgever krijgen. Je vindt hierin wat je moet doen als je ziek bent of te laat op je werk, maar ook waar en hoe je de syndicale vertegenwoordiging en de afgevaardigden van het ACV in de onderneming kan vinden.

Arbeidsovereenkomst voor tewerkstelling studenten

Een werkgever is verplicht om een student een studentenovereenkomst aan te bieden als de periode van tewerkstelling minder dan 1 jaar bedraagt. Voor contracten van langere periodes mag de werkgever een gewone arbeidsovereenkomst aanbieden. 

Je contract als jobstudent moet minimaal bepaalde elementen bevatten, zoals je naam en persoonsgegevens en van je werkgever, begin- en einddatum van je tewerkstelling, plaats of functieomschrijving, ... 

Is er een proefperiode?

Ja, dezelfde specifieke regeling voor proefperiode als bij interimcontracten is hier geldig. Je studentencontract kan een proefperiode bevatten die 3 dagen duurt. Tijdens deze proefperiode kunnen zowel de werkgever als jijzelf de overeenkomst meteen beëindigen.

Net als bij interimcontracten is het verboden om aan een overeenkomst een nieuwe proefperiode toe te voegen. Je kan dus geen opeenvolgende proefperiodes hebben voor verschillende arbeidsovereenkomsten voor dezelfde functie, dezelfde werkpost, bij dezelfde werkgever. Bovendien heb je ook voor deze proefperiode recht op loon. Een onbetaalde proefperiode mag niet! 

 

widget ISA 290x192

Vragen of problemen? Neem contact op met ISA!

  • Chat
    • ma-do van 13-17u en vrijd van 9-12u
  • Telefonisch op bovenstaande momenten: 02 244 35 00
  • Mailen kan altijd via isa@acv-csc.be

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.