Belastingen

Je gaat aan de slag als jobstudent. Hoe zit dat met belastingen? Moeten je ouders meer betalen? Waar moet je allemaal op letten?

Moeten mijn ouders meer belastingen betalen?

Alleen als je zoveel verdient dat je niet meer 'ten laste' van je ouders bent. 'Ten laste' betekent dat je financieel afhankelijk bent van je ouders. Ouders die kinderen ten laste hebben, betalen minder belastingen. 

Verdien je meer dan een bepaald bedrag, dan ben je niet meer ten laste en betalen je ouders meer belastingen. Afhankelijk van het gezinsinkomen en het aantal andere kinderen in het gezin kan dit honderden euro schelen. Hoeveel je mag verdienen is afhankelijk van de gezinssituatie. Voor wie enkel als jobstudent met verlaagde sociale bijdrage werkt, zijn dat volgende bedragen:

Jouw gezinssituatie Bruto belastbaar inkomen
Je ouders zijn gehuwd of wettelijk samenwonend 7.102,50 euro
Je ouder is alleenstaand 8.990 euro
Je ouder is alleenstaand en jij wordt fiscaal als zwaar gehandicapt beschouwd 10.640 euro


Moet ik belastingen betalen?

Dat hangt ervan af hoeveel je verdient. Als je inkomsten onder een bepaald bedrag blijven, dan hoef je er geen belastingen op te betalen. Wel moet je zelf je belastingaangifte invullen. Het maximumbedrag zonder er zelf belastingen op te betalen verandert elk jaar.

Wil je dat wij je berekening eens nakijken? Of heb je hier specifieke vragen over? Neem dan gerust contact op met ISA, onze Infolijn Studentenarbeid.  
widget ISA 290x192

Vragen of problemen? Neem contact op met ISA!

  • Chat
    • ma-do van 13-17u en vrijd van 9-12u
  • Telefonisch op bovenstaande momenten: 02 244 35 00
  • Mailen kan altijd via isa@acv-csc.be

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.