Werkloos en verlof nemen

©Shutterstock

Ook als werkloze heb je recht op verlof of 24 vakantiedagen per jaar. Lees hier je rechten en plichten na.

Recht op verlof 

Als werkloze heb je recht op 24 dagen (zaterdagen inbegrepen) of 4 weken verlof per jaar. Daarin zitten ook de vakantiedagen die je al opnam tijdens een periode dat je werkte.

Werkte je het vorige jaar als werknemer? Dan worden je vakantiedagen uitbetaald nadat je de dagen opnam die gedekt zijn door vakantiegeld. 

In principe kan je je verlof opnemen wanneer je dat wil. Toch moet je met een aantal beperkingen rekening houden:

  • Als je vakantiegeld geen 24 dagen dekt, moet je eerst de dagen opnemen die door je vakantiegeld worden gedekt.
  • De dagen die door het vakantiegeld worden gedekt, moeten voor het eind van het jaar worden opgenomen. Als je dat niet doet, worden ze afgetrokken van je uitkeringen van de maand december.

Controlekaart

Elke keer dat je een dag vakantie neemt, vermeld je de letter ‘V’ in het juiste vakje van je stempelkaart, ongeacht of de vakantiedag gedekt wordt door vakantiegeld of niet.  Zie ook onze pagina's online stempelen en hoe werkt de stempelkaart?

Tijdens je vakantie hoef je niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Je moet ook niet in België te verblijven en kan bijvoorbeeld op vakantie naar het buitenland.

Kan je vakantie nemen en tegelijk werken?

Op vakantiedagen waarvoor je geen recht hebt op werkloosheidsuitkeringen, mag je je niet als werknemer werken. Je mag wel activiteiten uitvoeren voor eigen rekening die verder gaan dan het gewone beheer van je eigen goederen. 

Op vakantiedagen waarvoor je werkloosheidsuitkeringen ontvangt, mag je niet als werknemer of voor eigen rekening werken.

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.