Actief werk zoeken

Als werkzoekende ben je niet alleen verplicht om jobaanbiedingen te aanvaarden, maar ook om zelf actief naar werk te zoeken.

Ben je ingeschreven als werkzoekende en ontvang je een uitkering, dan moet je je doorgaans beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt en actief naar werk zoekt.

Je leest hier na wat dat kan inhouden. Je neemt ook best een kijkje op de websites van je dienst arbeidsbemiddeling zodat je weet wat precies van jou verwacht wordt.

Evaluatie door VDAB of Actiris

Ben je als werkzoekende ingeschreven bij de gewestelijke dienst arbeidsbemiddeling. Deze instantie zal onder meer nagaan of je actief op zoekt gaat naar werk. Je kan opgeroepen worden voor een individueel gesprek met een evaluator.  

Afhankelijk van je woonplaats ben je ingeschreven bij de VDABActirisForem of ADG. Elk van hen volgt een specifieke procedure om na te gaan of je ook echt aan die verplichting voldoet. Voor meer informatie over deze specifieke evaluatieprocedures, neem je best contact op met de je arbeidsbemiddelingsdienst of consulteer je hun website.

Beschikbaar zijn voor arbeidsmarkt

Ben je ingeschreven als werkzoekend dan moet je beschikbaar voor de arbeidsmarkt te zijn. Dit betekent onder meer dat je:

  • elke geschikte werkaanbieding of elk voorstel tot beroepsopleiding moet aanvaarden
  • verplicht bent langs te gaan bij de VDAB of Actiris als dat van je wordt gevraagd
  • jezelf moet voorstellen bij een werkgever op vraag van de VDAB of Actiris

Actief naar werken zoeken

De VDAB of Actiris kan nagaan of je:

  • geregeld vacatures raadpleegt en solliciteert voor jobs die met je profiel overeenstemmen
  • je je geüpdatete cv online geplaatst hebt op diverse jobsites
  • spontaan solliciteert bij potentiële werkgevers
  • jezelf bij uitzend-, selectie-, of recruitmentkantoren ingeschreven hebt en ingaat op de voorgestelde werkaanbiedingen 
  • geregeld aan jobbeurzen deelneemt

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.