FAQ Tijdelijke werkloosheid
Wat is tijdelijke werkloosheid? Hoe zit het met de aanvraag en uitkering tijdelijke werkloosheid? Je vindt hier een antwoord op al je vragen!

Vragen over tijdelijke werkloosheid?
Check hierna alle info over tijdelijke werkloosheid, de aanvraag tijdelijke werkloosheid, uitbetaling van uitkering en de impact van tijdelijke werkloosheid op bijvoorbeeld je vakantie, eindejaarspremie, belastingen, gewaarborgd loon bij ziekte of de regeling bij feestdagen, ... 👇
Opgelet:
- Wil je tijdelijke werkloosheid aanvragen? 👉 www.hetacv.be/tijdelijkewerkloosheid
- Een praktische vraag over werkloosheid? 👉 www.hetacv.be/werkloosheid.
Wat is tijdelijke werkloosheid?
-
Wat is tijdelijke werkloosheid?
Wie tijdelijk werkloos wordt, blijft in dienst maar voert door omstandigheden minder of geen arbeidsprestaties uit. Voor de dagen of periode dat je tijdelijk werkloos bent en niet werkt, ontvang je een uitkering.
Er zijn verschillende vormen van tijdelijke werkloosheid. Dat hangt af van de reden van werkloosheid:
- Economische reden betekent dat er daling is van de klanten, bestellingen, omzet, productie,… Door deze daling is het niet mogelijk om de normale tewerkstelling te behouden.
- Overmacht doet zich voor wanneer de werkgever geconfronteerd wordt met iets onverwachts waar hij niet aan kan doen.
Op dit moment komt tijdelijke werkloosheid door economische redenen in de praktijk weinig voor. Door de coronacrisis gaat het meestal om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Het gaat om een 'bijzondere versie':
- de aanvraag verloopt makkelijker
- je krijgt een extra dagvergoeding, de zogenaamde 'coronatoeslag'
-
Waar vind ik de meest actuele informatie over tijdelijke werkloosheid?
Tijdens de coronacrisis werden veel werknemers tijdelijk werkloos. De regering heeft, mee onder druk van het ACV, voortdurend nieuwe maatregelen genomen om werknemers te ondersteunen.
Zo werd de aanvraag tijdelijke werkloosheid vereenvoudigd, kon men beroep doen op tijdelijke werkloosheid in geval van de sluiting van de crèche of school van je kind of kreeg je een extra coronatoeslag.
Telkens men nieuwe maatregelen neemt, kan je het op deze pagina nalezen. Neem ook een kijkje op de website van de RVA: Info tijdelijke werkloosheid.
-
Moet ik me als tijdelijk werkloze inschrijven als werkzoekende?
Ben je tijdelijk werkloos omwille van overmacht, dan moet je je normaal inschrijven na een periode van 3 maanden, zie: inschrijven als werkzoekende.
Voor 'coronawerkloosheid' is een uitzondering gemaakt. Je bent voorlopig niet verplicht om je na 3 maanden in te schrijven als werkzoekende.
Op dit moment is beslist om deze verplichting te laten vallen tot 1 april 2022. Ben je dan reeds 3 maanden niet aan het werk, dan ben je verplicht je in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB of Actiris.
Je aanvraag tijdelijke werkloosheid
Je vindt hier meer info over je aanvraag tijdelijke werkloosheid. Moet je je aanvraag tijdelijke werkloosheid nog in orde brengen? Ga eerst naar 'Vraag tijdelijke werkloosheid aan'
-
Mijn werkgever diende een aanvraag tijdelijke werkloosheid voor me in. Moet ik nog iets doen?
Ja! Tijdelijke werkloosheid moet aangevraagd worden door de werkgever én werknemer!
Voor je vergoeding moet je als werknemer zelf ook een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid doen bij je uitbetalingsinstelling. Dat is je vakbond of de Hulpkas.
Welke stappen zet je voor je aanvraag tijdelijke werkloosheid? Dat hangt wat af van je situatie. Volg voor je aanvraag ons handig stappenplan op www.hetacv.be/tijdelijkewerkloosheid.
Opgelet: kreeg je de voorbije 3 jaar bij je huidige werkgever te maken met tijdelijke werkloosheid en ben je lid van het ACV, dan hoef je niets te doen. Het ACV behandelt je dossier op basis van de gegevens van je werkgever. We krijgen deze via de overheid in het begin van de maand die volgt op de tijdelijke werkloosheid.
-
Wat als mijn werkgever weigert tijdelijke werkloosheid aan te vragen?
Weigert je werkgever om tijdelijke werkloosheid aan te vragen of doet hij niet het nodige om dit in orde te brengen, neem dan contact op met het plaatselijke werkloosheidsbureau van de RVA.
De RVA kan dan beslissen dit te controleren en je werkgever de nodige instructies te geven.
-
Ik ontvang een uitkering tijdelijke werkloosheid. Moet ik elke maand opnieuw een aanvraag doen?
Nee, je doet 1 aanvraag voor de volledige periode.
Opgelet: ook als je eerder tijdelijk werkloos was voorbije 3 jaar bij je huidige werkgever en uitbetaald werd door het ACV, hoef je geen nieuwe aanvraag te doen! Het ACV behandelt je dossier op basis van de gegevens van je werkgever. We krijgen deze via de overheid in het begin van de maand die volgt op de tijdelijke werkloosheid.
Een nieuwe aanvraag is enkel nodig als:
- je van werkgever verandert
- je arbeidsregime wijzigt (bijvoorbeeld van voltijds naar deeltijds)
- je langer dan 3 jaar geleden tijdelijk werkloos was bij je werkgever
- je nog niet eerder door het ACV uitbetaald werd
De uitbetaling van je uitkering tijdelijke werkloosheid
-
Hoeveel bedraagt de uitkering tijdelijke werkloosheid?
- 70% van begrensd brutoloon
Door onderhandeling heeft het ACV verkregen dat de uitkering tijdelijke werkloosheid door corona verhoogt tot 70% van je brutoloon. Dit brutoloon is wel geplafonneerd tot 2897,58 euro.
Is je brutoloon hoger, dan wordt je brutoloon 'afgetopt' tot dit bedrag. Is je brutoloon lager dan neemt men 70% van je reële brutoloon.
- Dagbedrag
Afhankelijk van de loonschijf waarin je brutoloon valt, wordt je dagbedrag berekend. Momenteel krijg je minstens 58,99 euro per dag, ook als 70% van je brutoloon lager is. Je kan maximaal 79,58 euro per dag krijgen.
- Coronatoeslag en tijdelijke werkloosheid die verband houdt met de oorlog in Oekraine
Daarbovenop voorziet de regering per dag tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht de zogenaamde 'coronatoeslag'. Dat is een extra tegemoetkoming van 5,98 euro.
Als je voltijds werkte en nu een volledige maand tijdelijk werkloos bent, krijg je met die maatregel per maand 152 euro extra. Deze extra premie is er vanaf 13 maart 2020 en loopt voorlopig tot 30 juni 2022.
Dit betreft werkloosheid die het gevolg is van de coronacrisis of het conflict in Oekraïne.
Hou wel met het volgende rekening:
- Op de uitkering wordt normaal 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden. Voor de uitkeringen tijdelijke werkloosheid is deze bedrijfsvoorheffing verlaagd naar 15%. De geldt tot 30 juni voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid.
⚠️ Het gaat om een verlaging van de bedrijfsvoorheffing en niet van de eindbelasting op de inkomsten uit 2021. Dat betekent dat sommige tijdelijke werklozen in 2022 meer belastingen moeten betalen. Vooral wie tijdelijke werkloosheidsdagen afwisselt met werkdagen, kan dat bedrag gevoelig oplopen. Het fiscale voordeel bij werkloosheid mindert immers naarmate er meer activiteitsinkomsten zijn.
- In sommige sectoren zijn er supplementen afgesproken wanneer je tijdelijk werkloos wordt. Deze supplementen gelden enkel bij tijdelijke werkloosheid omwille van economische reden of slecht weer.
- De extra toeslag van 5,74 euro krijg je enkel wanneer je tijdelijk werkloos bent omwille van overmacht door de coronacrisis (dus niet door economische reden, niet voor medische overmacht, slecht weer,…).Vanaf 1 mei 2022 bedraagt de toeslag 6,10 euro.
-
Wanneer ontvang ik mijn uitkering tijdelijke werkloosheid?
Tip: check de status van je dossier in je persoonlijke e-dossier via Mijn ACV!
Om in aanmerking te komen voor een uitbetaling van een uitkering moet je zelf een aanvraag hebben ingediend. Is dat niet gebeurd doe dan alsnog je aanvraag. En zorg dat je je – indien dat nog niet het geval was – aansluit bij het ACV.
- Je aanvraag wordt verwerkt door het ACV. Dit kan enkele dagen duren. Je kan de opvolging van je dossier volgen via Mijn ACV. Log in met eID of Itsme voor smartphone.
- Het ACV kan de opdracht van betaling maar uitvoeren van zodra je werkgever of zijn sociaal secretariaat jouw gegevens over de werkloosheid van de voorbije maand heeft overgemaakt aan de overheid. Hij kan dit kan ten vroegste vanaf het begin van de maand daarop doen.
Heb je na de 10e van de maand je uitkering nog niet ontvangen?
Hoogstwaarschijnlijk heeft je werkgever nog geen aangifte sociaal risico (ASR) ingediend bij de overheid. Wij kunnen de opdracht tot betaling pas overmaken aan je financiële instelling als dit in orde is gebracht bij je werkgever.
Van zodra wij de gegevens ontvangen hebben, betalen we uit. We blijven verder uitbetalen in de 2de en 3de week van de maand. Als je uitkering betaald wordt, krijg je van ons een sms of e-mail. Je kan je dossier opvolgen via Mijn ACV of contact opnemen met je lokale ACV-Dienstencentrum.
-
Mijn dossier tijdelijke werkloosheid is in orde. Wat gebeurt dan en wanneer word ik betaald?
ACV volgt je dossier op
- Het ACV maakt je aanvraag in orde en stuurt je dossier door aan RVA.
- Opgelet: ontbreekt iets in je dossier, dan nemen wij zelf per mail of telefonisch contact met je op. Doe dus niet voor een tweede keer dezelfde aanvraag. Dit vertraagt en bemoeilijkt de aanvraag.
Betaling
- Je hoeft zelf geen enkel document aan ons te bezorgen om een betaling te krijgen.
- Het ACV kan de betaling uitvoeren van zodra je werkgever de gegevens over je werkloosheid in de de voorbije maand heeft overgemaakt aan de overheid. Hij kan dit kan ten vroegste het begin van volgende maand.
- Het ACV stelt alles in het werk om je betaling daarna zo snel mogelijk te laten vertrekken.
Tip: volg de stand van je dossier zelf op Mijn ACV.
-
Ik zie in Mijn ACV bij statuut 'niet-vergoedbaar' staan. Wat wil dit zeggen?
Je aanvraag werd wel degelijk geregistreerd. De melding 'niet-vergoedbaar' betekent dat we nog wachten op gegevens van de werkgever.
Zodra de werkgever zeker weet hoeveel uren je deze maand tijdelijk werkloos zal zijn, kan hij zijn aangifte insturen.
Pas als wij die aangifte hebben, kennen wij je uurloon en kunnen wij je dagbedrag bepalen. We zullen je daarna meteen betalen.
Impact tijdelijke werkloosheid
-
Wat met mijn vakantie(geld) als ik in 2021 tijdelijk werkloos was door corona, de overstromingen of de oorlog in Oekraïne?
Daarover heerste lang onduidelijkheid, maar er is goed nieuws! Mede onder druk van het ACV besliste de regering in oktober 2021 dat de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona, de overstromingen of de oorlog in Oekraïne meetellen voor het recht op vakantie in 2022 en het vakantiegeld in 2021.
Geen impact op vakantiegeld 2021 of vakantiedagen 2022
Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht leidt ook in 2021 dus niet tot een vermindering van je vakantiegeld of vakantiedagen als:
- je werkgever je in 2021 op tijdelijk werkloosheid wegens overmacht door corona of de overstromingen
- je verplicht was dagen tijdelijke werkloosheid op te nemen omwille van quarantaine
- je door een sluiting van de school of de kinderopvang geen opvang had voor de kinderen en tijdelijke werkloosheid moest nemen
Automatisch in orde gebracht
Je moet hiervoor zelf geen stappen ondernemen. Je werkgever en de vakantiekassen moeten dit zo toepassen.
Uitzondering: ben je bediende en veranderde je van werkgever?
Opgelet, er is 1 uitzondering; ben je bediende en ben je niet meer in dienst van de werkgever die je tijdelijk werkloos stelde?
⚠️ Dan kreeg je een deel van je vakantiegeld misschien al uitbetaald van je vroegere werkgever (het ‘vertrekvakantiegeld’). In dat geval moet je die werkgever een bijpassing vragen, als hij niet spontaan een extra storting doet.
-
Kan ik beroep doen op tijdelijke werkloosheid als mijn kind thuis moet blijven?
Ja. Sluit de school, crèche of opvangcentrum van je kind(eren) omwille van coronamaatregelen? Moet je met je kinderen in quarantaine? Dan kan je gebruikmaken van tijdelijke werkloosheid.
In deze gevallen dan kan je dit bij je werkgever melden en heb je recht op tijdelijke werkloosheid.
Meer info? Lees er meer over tijdelijke werkloosheid voor de opvang van je kind(eren) op onze coronasite.
-
Ik was tijdelijk werkloos omwille van corona. Is er een impact op mijn personenbelasting?
Toch wel. Was je tijdelijk werkloos omwille van corona? Hou er dan rekening mee dat je eindbelasting kan afwijken van andere jaren.
Dat komt omdat op de uitkering normaal 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden. Voor de uitkeringen van coronawerkloosheid is deze bedrijfsvoorheffing verlaagd naar 15% bedrijfsvoorheffing ingehouden.
Voor de uitkeringen van coronawerkloosheid is deze bedrijfsvoorheffing verlaagd naar 15%.
Het gaat om een verlaging van de bedrijfsvoorheffing en niet van de eindbelasting op de inkomsten uit 2020 of 2021.
Dat betekent dat sommige tijdelijke werklozen meer en andere minder belastingen moeten betalen. Vooral wie tijdelijke werkloosheidsdagen afwisselt met werkdagen, kan dat bedrag oplopen. Het fiscale voordeel bij werkloosheid mindert immers naarmate er meer activiteitsinkomsten zijn.
💡 TIP: een indicatie van je eindbelasting bereken je met de digitale berekeningstool Tax-Calc van de FOD Financiën
💡 Voor meer informatie of advies kan je terecht bij MyMinfin. -
Ik ben tijdelijk werkloos, maar word ziek. Heb ik recht op gewaarborgd loon?
- Voor arbeiders is het duidelijk. Als je ziek wordt tijdens een lopende periode tijdelijke werkloosheid is er geen recht op gewaarborgd loon ziekte, ook niet bij tijdelijke werkloosheid overmacht. Je komt dus onmiddellijk terecht in de ziekteverzekering. Vraag dus onmiddellijk je zieke-uitkering aan.
- Voor bedienden is dit minder duidelijk. Meestal geldt dezelfde regeling als bij arbeiders en heb je geen recht op gewaarborgd loon. Er zijn ook argumenten om voor bedienden toch voorrang te geven aan het gewaarborgd loon, maar hiervoor is het nog afwachten of rechtbanken dit standpunt zullen volgen. Dus ook hier veiligheidshalve al ziekte-uitkeringen aanvragen.
Meer info in de rubriek ziekte.
- Voor arbeiders is het duidelijk. Als je ziek wordt tijdens een lopende periode tijdelijke werkloosheid is er geen recht op gewaarborgd loon ziekte, ook niet bij tijdelijke werkloosheid overmacht. Je komt dus onmiddellijk terecht in de ziekteverzekering. Vraag dus onmiddellijk je zieke-uitkering aan.
-
Ik ben tijdelijk werkloos. Binnenkort is er een wettelijke feestdag. Krijg ik die feestdag uitbetaald?
Je bent tijdelijke werkloos wegens overmacht
Dat hangt af van het moment waarop je tijdelijk werkloos werd.
- Ben je al langer dan 14 dagen werkloos, dan krijg je voor een feestdag de tijdelijke werkloosheid uitbetaald door de RVA.
- Valt de feestdag binnen de 14 (kalender)dagen nadat je tijdelijk werkloos werd? Dan moet je werkgever je de feestdag/loon uitbetalen.
Voorbeeld:
Je wordt op 12 december tijdelijk werkloos (omwille van overmacht). Dan krijg je voor 25 december de feestdag uitbetaald door je werkgever.Werk je nog af en toe een dag? Dan moet de werkgever loon voor de feestdag betalen als je in de 2 weken voor de feestdag nog minstens 1 dag gewerkt hebt. Wanneer de werkgever activiteitsdagen afwisselt met dagen van tijdelijke werkloosheid, start de periode van 14 kalenderdagen dus opnieuw na elke gewerkte dag of elke werkelijk opgenomen vakantiedag. Een dag arbeidsduurvermindering of inhaalrustdag onderbreekt die 14 kalenderdagen niet.
Je bent tijdelijk werkloos wegens economische redenen
Ben je tijdelijk werkloos wegens economische redenen, dan moet je werkgever alle feestdagen betalen, ongeacht of je nog af en toe een dag moet werken of niet.
Nog een vraag of hulp nodig voor je werkloosheidsdossier?
Maak je graag een afspraak?
Eén adres: www.afspraak ACV.be.
Of bel je liever? Neem contact op met je contactcenter:
- Antwerpen: 02 244 30 00
- Limburg: 011 30 60 00
- Oost-Vlaanderen: 09 244 21 11
- West-Vlaanderen: 051 23 58 00
- Brussel: 02 557 88 88
- Vlaams-Brabant: 078 15 15 99
Nog een vraag over je werkloosheidsdossier?
Meld je als ACV-lid aan bij Mijn ACV, je persoonlijke e-dossier! Je kan er onder meer:
- Nagaan wanneer je je werkloosheidsuitkering ontvangt of hoeveel die bedraagt.
- Je persoonlijke gegevens aanpassen
- Fiscale attesten downloaden of documenten uploaden
Mijn ACV: handig en eenvoudig! Je kan je altijd linksboven aanmelden met je eID of Itsme!