Landingsbanen: tijdskrediet op het einde van je loopbaan
Dankzij landingsbanen kan je als oudere werknemer overschakelen op halftijds werk of 4/5de werk.

Wat je moet weten over landingsbanen
Werk je op in de privé en ben je op het einde van je loopbaan? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht om minder te gaan werken. Check hier de voorwaarden, hoe je het aanvraagt en wat de impact op je inkomen is.
💡 Kies eerst je sector en krijg hier meteen informatie op maat. De regeling kan immers verschillen van sector tot sector.
⚠️ Tijdskrediet wijzigt vanaf 1 februari 2023!
- Je krijgt dan als deeltijds werknemer geen uitkering meer voor halftijds tijdskrediet met motief.
- Tijdskrediet met motief zorg voor een kind tot de leeftijd van 8 jaar wordt beperkt.
- De verhoogde uitkeringen voor 50-plussers verdwijnen.
ℹ️ Meer info: Nieuwe regeling tijdskrediet vanaf 1 februari 2023.
De regelingen thematisch verlof veranderen niet.
-
Wat is een landingsbaan?
Vorm van tijdskrediet
Op het einde van je loopbaan kan je je arbeidsduur verminderen en dus minder gaan werken volgens dezelfde bepalingen als bij het gewone tijdskrediet.
Landingsbanen geven werknemers het recht hun arbeidsduur met 1/5 of tot een 1/2 te verminderen. Een RVA-uitkering vult het deeltijdse loon aan. De 1/5 loopbaanvermindering neem je normaal op in twee halve dagen of een volledige dag per week.
Het grote verschil is dat er bij landingsbanen geen maximumduur is. Je kan dus van de formule genieten tot je met pensioen gaat. Je vraagt een landingsbaan best meteen tot aan je pensioenleeftijd. Mits akkoord van je werkgever, kan je de regeling altijd stopzetten. Je moet wel een minimumduur van 3 of 6 maanden respecteren.
-
Wanneer heb ik recht op een landingsbaan?
Voorwaarden
Aan het recht op een landingsbaan zijn enkele voorwaarden verbonden. Die hangen af van je leeftijd, je anciënniteit en de aard van je werk.
Is het schema niet goed leesbaar? Klik hier!
Goed om weten
- Voor een 1/5 landingsbaan moet je gedurende de 24 maanden die de aanvraag voorafgaan voltijds tewerkgesteld zijn geweest. Heb je 2 deeltijdse tewerkstellingen, dan telt dit ook. Kies je voor 1/5 vermindering, dan moet je dit recht voor minstens 6 maanden opnemen.
- Voor de 1/2 landingsbaan moet je gedurende de 24 maanden die je aanvraag voorafgaan minstens in een regime van 3/4e van gewerkt hebben. Bij een 1/2 mindering, dan geldt een minimumtermijn van 3 maanden.
- Bezorg altijd een aanvraagformulier aan de RVA, ook als je in een onbetaalde landingsbaan stapt. Zo blijven je rechten gevrijwaard en kan je later beroep doen op je uitkering.
-
Tijdskrediet praktisch: hoe zit het met de aanvraag en mijn inkomen?
- Voor je aanvraag tijdskrediet volg je deze 3 eenvoudige stappen.
- Je ontvangt een RVA-uitkering: check het overzicht RVA-uitkeringen.
- Werk je in Vlaanderen? Dan heb je recht op een Vlaamse aanmoedigingspremie.
Een overzicht van alle praktische info vind je op 'Alles over tijdskrediet'.
Denk je eraan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen? Bereken je inkomen!
Benieuwd wat de impact op je inkomen is van thematisch verlof en tijdskrediet? Twijfel je om bijvoorbeeld om ouderschapsverlof te nemen of die opleiding te volgen omwille van de financiële gevolgen?
Of check de brochure
Je kan alle info ook rustig nalezen in onze meer uitgebreide brochure 'Tijdskrediet, landingsbanen en thematisch verlof' (pdf)!
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Download de flyer tijdskrediet en thematisch verlof (pdf) met een handig overzicht van de mogelijkheden!
- Neem een kijkje op de militantensite www.acv-militanten.be! Je vindt er onder meer de digitale versie van Vakbeweging en kan er (na login) de Wegwijzer Sociale Wetgeving consulteren.
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over tijdskrediet en thematisch verlof.
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.
PC 307-Makelarij
- In PC 307 geldt tot eind 2023 de afspraak dat je in afwijking van de algemene regel (60 jaar) 1/5 tijdskrediet en ½ tijdskrediet eindeloopbaan kan opnemen vanaf 55 jaar of ouder.
- Opgelet: In beide gevallen moet je wel een loopbaan van 35 jaar kunnen voorleggen.
- Hou er ook rekening mee dat de werkgever dit in ondernemingen tot en met 10 medewerkers kan weigeren, en dat je dit in ondernemingen tot en met 20 medewerkers zeker 6 maanden op voorhand moet aanvragen.
- Wanneer je dit overweegt en je werkt in een kleine onderneming, vraag je dus best je tijdskrediet eindeloopbaan aan.