Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Ouderschapsverlof en tijdskrediet zorg

Tijd nodig om voor je kind te zorgen? Dan is ouderschapsverlof of tijdskrediet zorg beslist iets voor jou.

Alles wat je moet weten over ouderschapsverlof en tijdskrediet (motief zorg)

Mede dankzij druk van het ACV heb je als werknemer in de privésector het recht om je loopbaan te onderbreken om voor je kind te zorgen. Je kan kiezen tussen thematische verlof (ouderschapsverlof) of tijdskrediet met motief zorg.

💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.

Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen? Bereken je inkomen!

Benieuwd wat de impact op je inkomen is bijvoorbeeld ouderschapsverlof of zorgverlof? Hoe zit het precies met uitkeringen en premies? Bereken het nu met de rekentool! 

Advies nodig? Contacteer ons!

Je wil je minder gaan werken, maar weet niet precies wat je opties zijn, wat de financiële impact is van tijdskrediet of thematisch verlof en waar je op moet letten?  Je kan bij ons terecht!  Vul nu het formulier in. Check ook onze andere contactmogelijkheden!

Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?  

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

PC 201-Zelfstandige kleinhandel

Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 201, het paritair comité van de zelfstandige kleinhandel, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.

Ouderschapsverlof

Voorwaarden
 • Je hebt recht op ouderschapsverlof en mag 4 maanden verlof nemen om voor je kind te zorgen. Zowel de vader als de moeder hebben elk recht op het ouderschapsverlof als ze tijdens de laatste 15 maanden, 12 maanden met een arbeidsovereenkomst in dienst waren van de werkgever.
 • Het verlof moet ingaan vóór het kind 12 jaar wordt (voor een gehandicapt kind is de leeftijd 21 jaar). Voor een geadopteerd kind kan het verlof genomen worden vanaf de inschrijving van het kind in het gezin en uiterlijk tot het kind 12 jaar wordt.
 • Het verlof moet per aangetekende brief aangevraagd worden bij de werkgever. Het verlof gaat 3 maanden nadien in (tenzij de werkgever akkoord is dat het ouderschapsverlof sneller ingaat). Je werkgever kan het verlof in uitzonderlijke gevallen via verzoek met maximum 6 maanden uitstellen.
Regimes
 • Werk je voltijds, kan je het ouderschapsverlof nemen door 8 maanden halftijds te werken. De maandelijkse uitkering wordt dan gehalveerd.
 • Werk je voltijds, dan kan je 1/5e ouderschapsverlof opnemen door 20 maanden 4/5 te werken.
 • Werk je voltijds, dan kan je ook 1/10de ouderschapsverlof aanvragen voor een periode van 10 maanden. Daarvoor moet je werkgever wel toelating geven. Het is dus geen recht, in tegenstelling tot de andere vormen.
 • Je mag de 4 vormen (voltijds, halftijds, 4/5 en 1/10) ook onderbroken en zelfs door elkaar opnemen.
 • Voor alle vormen van ouderschapsverlof kan je een uitkering van de RVA aanvragen. Je kan ouderschapsverlof aanvragen via je werkgever of documenten opvragen bij je ACV Puls-contactpersoon.

Tijdskrediet

Je bent uitvoerend personeel
 • Afspraken rond tijdskrediet gelden alleen voor werknemers in ondernemingen met 20 of meer werknemers.  Fluctueert het aantal werknemers in je bedrijf doorheen het jaar en creëert dit verwarring? Spreek een afgevaardigde aan of contacteer ons via retail@acv-csc.be.
 • Je hebt recht op voltijds tijdskrediet, halftijdse of 1/5 loopbaanvermindering met motief gedurende maximaal 36 of 51 maanden.
 • De opname van tijdskrediet gebeurt ook altijd in blokken van minstens 1 jaar, vooral voor tijdskrediet zonder motief.
Je bent niet-uitvoerend personeel
 • Afspraken rond tijdskrediet gelden alleen voor werknemers in ondernemingen met 20 of meer werknemers.  Fluctueert het aantal werknemers in je bedrijf doorheen het jaar en creëert dit verwarring? Spreek een afgevaardigde aan of contacteer ons via retail@acv-csc.be.
 • Je hebt recht op voltijds tijdskrediet of 1/5e loopbaanvermindering met motief gedurende maximaal 36 of 51 maanden;
 • De opname van tijdskrediet gebeurt ook altijd in blokken van minstens 1 jaar, vooral voor tijdskrediet zonder motief.

Op zoek naar meer sectorale informatie?

 • Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 201.