Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Welke pensioenen en uitkeringen zijn er?

Naast het rustpensioen zijn er nog het overlevingspensioen en aanvullende pensioenen. Daarbij is het goed om weten dat er een minimumpensioen en IGO is.

Aanvullende pensioenen

De 1ste pensioenpijler bevat de wettelijke pensioenen.  Afhankelijk van je werksituatie en je eigen vermogen kan je ook nog aanspraak maken op een aanvullend pensioen. Dit zijn de zogenaamde 2e en 3e pijlers, of aanvullende pensioenen. 

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

Welke pensioenen en uitkeringen bestaan nog?

Naast 1ste pensioenpijler of de wettelijke pensioenen en aanvullende pensioenen, zijn nog specifieke uitkeringen voorzien. Lees hier alle info na over het minimumpensioen en inkomensgarantie bij ouderen (IGO).

Je pensioen beter begrijpen om het beter te verdedigen

Het ACV strijdt voor een waardig pensioenstelsel.  Dat zorgt ervoor dat: 

  • gepensioneerden hun levensstandaard kunnen behouden
  • gepensioneerden beschermd zijn tegen armoede

Door hervormingsrondes voldoet ons wettelijk pensioen niet volledig aan dit dubbel doel. Ontdek hoe het zover is kunnen komen en vooral wat we eraan kunnen doen

Wat je nog moet weten over pensioenen

More Info

  • De Federale Pensioendienst (FPD) onderzoekt de pensioenaanvragen van werknemers in loondienst en betaalt ze uit. De dienst betaalt ook de Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) uit.
  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer

PC 127-Handel in brandstoffen

In 2003 werd in jouw sector een aanvullend pensioenfonds opgericht (2de pensioenpijler), waardoor je naast je wettelijk pensioen nog een bijkomend pensioenbedrag kan ontvangen. Alle werknemers zijn automatisch aangesloten. Hoe langer je werkt, hoe meer rechten je opbouwt, dus hoe hoger het bedrag. Dit pensioenfonds wordt gefinancierd door een patronale bijdrage van 3,25%. Het wordt beheerd door een IBP (Instelling voor Bedrijfspensioenvoorziening) waarvan de raad van bestuur paritair samengesteld is uit werkgevers- en werknemersmandatarissen. Elk jaar ontvang je een samenvattende pensioenfiche waarop je onder meer het bedrag kan terugvinden dat voor jou reeds werd opgespaard.

Wat indien je van werkgever verandert ?

Indien je bij een nieuwe werkgever uit de sector gaat werken, verandert er niets. Je pensioenrechten worden verder opgebouwd. Indien je de sector verlaat, kan je je rekening met het reeds opgespaard bedrag behouden of overdragen naar de eventuele pensioeninstelling van je nieuwe werkgever.

Hoe en wanneer ontvang je je aanvullend pensioenbedrag ?

Je kan je aanvullend pensioen niet opnemen vóór de datum van je wettelijk pensioen. Om het te bekomen na die datum, moet je zelf niets doen. Van zodra je met pensioen gaat, word je zelf gecontacteerd door het pensioenfonds. Je zal dan je rekeningnummer moeten opgeven en een aantal administratieve formaliteiten dienen te vervullen (kopie identiteitskaart,…). Je kan kiezen om het volledige bedrag in één keer te ontvangen of de omzetting vragen van je kapitaal in lijfrente. 

Wat indien je overlijdt vóór de datum van je wettelijk pensioen ?

Wanneer je komt te overlijden voor je wettelijk op pensioen kan gaan, worden je verworven rechten uitbetaald aan je erfgenamen in de volgorde die hieronder vermeld wordt :
  1. Je echtgenoot / echtgenote
    • Niet indien je van tafel of bed gescheiden bent.
    • Niet indien er reeds een echtscheidingsprocedure werd ingezet.
  2. Je kinderen
    • Wettelijk, geadopteerd, erkend.
    • Indien zij niet meer in leven zijn, hun erfgenamen.
  3. Je andere wettelijke erfgenamen (aangeduid bij aangetekend schrijven naar je pensioenfonds)
  4. Ouders, grootouders, broers, zussen in de volgorde bepaald door de successierechten
  5. Het pensioenfonds
Op uitdrukkelijke vraag kan van deze volgorde afgeweken worden.

Opgelet

Het bedrag van je aanvullend pensioen wordt bepaald op basis van een percentage op je bruto-inkomen. Bij economische werkloosheid, ontvang je een uitkering van de RVA en dus geen brutoloon.
Naar aanleiding van het coronavirus, kwamen we met de werkgevers tot een akkoord om de opbouw van het pensioenfonds te blijven garanderen tijdens de periodes van volledige tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of wegens economische redenen in het kader van COVID-19.
De tweede pensioenpijler wordt in deze gevallen aangevuld met 3,35 euro per dag en dit van 13 maart 2020 tot en met 30 juni 2020.