Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Welke pensioenen en uitkeringen zijn er?

Naast het gewone pensioen zijn er nog de aanvullende pensioenen (tweede en derde pijler), het overlevingspensioen, minimumpensioen en IGO.

Aanvullende pensioenen

De 1ste pensioenpijler bevat de wettelijke pensioenen.  Afhankelijk van je werksituatie en je eigen vermogen kan je ook nog aanspraak maken op een aanvullend pensioen. Dit zijn de zogenaamde 2e en 3e pijlers, of aanvullende pensioenen. 

💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.

Welke pensioenen en uitkeringen bestaan nog?

Naast 1ste pensioenpijler of de wettelijke pensioenen en aanvullende pensioenen, zijn nog specifieke uitkeringen voorzien. Lees hier alle info na over het minimumpensioen en inkomensgarantie bij ouderen (IGO).

Je pensioen beter begrijpen om het beter te verdedigen

Het ACV strijdt voor een waardig pensioenstelsel.  Dat zorgt ervoor dat: 

  • gepensioneerden hun levensstandaard kunnen behouden
  • gepensioneerden beschermd zijn tegen armoede

Door hervormingsrondes voldoet ons wettelijk pensioen niet volledig aan dit dubbel doel. Ontdek hoe het zover is kunnen komen en vooral wat we eraan kunnen doen

Wat je nog moet weten over pensioenen

More Info

  • De Federale Pensioendienst (FPD) onderzoekt de pensioenaanvragen van werknemers in loondienst en betaalt ze uit. De dienst betaalt ook de Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) uit.
  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

PC 330 - Gezondheidsinrichtingen en diensten

Het pensioenfonds non-profit

Het pensioenfonds voor alle werknemers in alle sectoren van de non-profit ging van start in 2011, dankzij een sociaal akkoord. ACV Puls stond aan de wieg van het pensioenfonds en neemt er een actieve rol in op. Het pensioenfonds wordt bestuurd door de sociale partners. ACV Puls heeft een stem in alle beslissingen. We dragen een solidair beheer voor alle werknemers hoog in het vaandel, net als toezicht op het ethisch beheer van de financiële middelen.

ACV Puls: “al jaren trekken we de kar van betere loon- en werkomstandigheden voor de werknemersloopbanen in de non-profit. Het was dan ook gewoon logisch om ook iets extra’s op gang te trekken voor wie na een loopbaan in de non-profit met pensioen gaat.”

Wat moet je doen om voor het pensioenfonds in aanmerking te komen?

Wel, eenvoudig: helemaal niets. Zodra je in één van de sectoren van de non-profit werkt, ben je automatisch aangesloten bij het pensioenfonds. Dat blijft zo, ook al verander je tijdens je loopbaan van werkgever in je sector, of stap je over naar een andere deelsector in de non-profit.

  • Het pensioenfonds kan je vergelijken met een pensioenspaarrekening. Voor elk gewerkt kwartaal in de non-profit wordt een bijdrage op je ‘rekening’ gezet. Het pensioenfonds kent ook het financieel rendement erop toe.
  • Als je met wettelijk pensioen gaat, betaalt het pensioenfonds je het bedrag en het financieel rendement uit dat tijdens je non-profit loopbaan stap voor stap is opgebouwd.
  • Het extra bedrag van het pensioenfonds non-profit staat los van je maandelijks wettelijk pensioenbedrag.

Het kost je helemaal niets.

Het beste nieuws over het pensioenfonds van de non-profit is dat het voor jou helemaal gratis is! De financiële middelen komen van de overheid en worden verworven dankzij de sociale akkoorden van de non-profit.

Heb je vragen over het pensioenfonds of over je jaarlijkse pensioenfiche?

  • Bij ACV Puls ben je zeker aan het goede adres.
  • Meer informatie over het pensioenfonds van de non-profit kan je ook vinden op http://www.pensionfundsnonprofit.org.
  • Je kan ook zelf aan de slag. Op www.mybenefit.be kan je inloggen met je identiteitskaart en zo je pensioenspaarrekening en je persoonlijke gegevens opvolgen. Je kan er ook een aantal gegevens inbrengen, of bijvoorbeeld een adreswijziging melden. Via de jaarlijkse pensioenfiche krijg je een overzicht van de pensioenrekening.