Sectorlonen
In de meeste sectoren bestaan aparte regelingen en afspraken over loon– en arbeidsvoorwaarden. Die verschillen vaak erg van elkaar.

Handig: de loontest!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
Hoe zit het met de sectorlonen?
-
Wat verdien jij in jouw sector?
Iedere sector maakt eigen afspraken rond de sectorlonen of de hoogte van het (minimum)loon. Benieuwd naar de hoogte van het minimumloon in je sector?
Kies eerst je sector en krijg meteen bijkomende informatie voor jouw sector!
-
Wat wordt bedoeld met sectorloon?
De onderhandelingen over de loon- en arbeidsvoorwaarden vinden plaats op het niveau van je sector of paritair comité (PC). Daarin zitten afgevaardigden van werkgeversorganisaties en van de verschillende vakbonden. In België zijn er ongeveer 200 PC's.
De afspraken die in een paritair comité overeengekomen worden, zijn wettelijk afdwingbaar voor alle ondernemingen die tot die sector behoren.
Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇
Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
More Info
- Bereken nu je nettoloon met onze handige bruto-nettocalculator!
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
- Militant? Ga een kijkje nemen op www.acv-militant.be! Je vindt er de digitale versie van Vakbeweging en kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
PC 307-Makelarij
Hieronder vind je de afspraken voor PC 307 die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Andere afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepaling zijn van de cao.
Minimumloonschalen
De lonen in paritair comité 307 zijn gebaseerd op minimumbarema's (minimumloonschalen):
- Download hier de barema's van PC 307 (2023).
- De barema’s worden voor de hele sector onderhandeld door de sociale partners (vakbonden en werkgevers). Werkgevers mogen nooit minder betalen dan wat in de barema's wordt afgesproken. Hogere lonen zijn uiteraard wel toegestaan.
- Onder welk barema je valt wordt bepaald door je functieclassificatie en het aantal ervaringsjaren die in rekening kunnen worden gebracht. De loonschalen worden ook regelmatig geïndexeerd.
Functieclassificatie
- Niet vertrouwd met de klasse van je functie? Kijk hier.
Ervaring
- De makelaarssector voorziet dat bij je aanwerving, je eerder verworven ervaring in aanmerking wordt genomen voor de berekening van je barema.
- Ervaring wordt beschouwd als algemene levenservaring. Ook een periode waarin de werknemer dus niet tewerkgesteld is in de sector van de verzekeringsmakelaardij of zelfs helemaal niet actief is op de arbeidsmarkt, kan zorgen voor ontwikkeling van bepaalde competenties.
Periodes van loopbaanonderbreking, ouderschapsverlof, onbetaald verlof, verdere studies, bekijken van andere culturen, vrijwilligerswerk, legerdienst, burgerdienst, gemeenschapsdienst, periodes al dan niet gedekt door de sociale zekerheid,... worden als ervaring weerhouden.
Index
- Meer weten over de index in je sector? Kijk hier.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 307.
- Of je kan de sectorbrochure downloaden.