Maaltijd- en ecocheques
Maaltijdcheques en ecocheques zijn belangrijke extralegale voordelen. Ze verhogen rechtstreeks de koopkracht voor heel wat werknemers. Ontdek er meer over in onze loonwijzer!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
Wat je moet weten over maaltijd- en ecocheques
-
Wat zijn extralegale voordelen en zijn ze interessant?
Voor je werkgever zijn extralegale voordelen interessant omdat ze hem minder kosten aan sociale zekerheidsbijdragen dan het uitbetalen van een hoger loon. Jouw voordeel is een verhoogde koopkracht.
Nadeel is wel dat deze extralegale voordelen minder opleveren voor de sociale zekerheid. Voor jou persoonlijk betekent dat je er geen pensioenrechten mee opbouwt. Ook bij ziekte en ongeval, worden extralegale voordelen in de meeste gevallen niet meegeteld in de berekening van deze uitkeringen.
Voorbeelden van extralegale voordelen zijn maaltijd- en ecocheques, groepsverzekering en de salariswagen.
-
Wat zijn maaltijdcheques?
In heel wat sectoren heb je recht op maaltijd- en ecocheques. Je kan hier de algemene regeling nalezen over maaltijdcheques. Veel van de specifieke regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om hierna meteen informatie op maat te krijgen.
Wat is een maaltijdcheque?
Per effectief gepresteerde werkdag krijg je één maaltijdcheque. Ben je afwezig van het werk door bijvoorbeeld ziekte of vakantie, krijg je er voor die dagen geen. Als werknemer betaal je zelf een deel van je maaltijdcheque, minimum 1,09 euro per dag. Afhankelijk van het bedrag dat de werkgever zelf oplegt, kan een maaltijdcheque variëren in waarde tot maximum 8 euro. De maaltijdcheques zijn 12 maanden geldig.
Zijn je maaltijdcheques vervallen ? Je kan ze binnen de 3 maand van de vervaldatum eenmalig en kosteloos laten reactiveren via je werkgever. Ze zijn dan opnieuw 3 maanden geldig.
Elektronische maaltijdcheques
De tijd van de papieren maaltijdcheques is gelukkig voorbij: maaltijdcheques bestaan enkel nog in elektronische vorm.
Je werkgever heeft hiervoor een contract met Edenred, Monizze of Sodexo die de cheques opladen op een elektronische rekening. Betalen doe je met een kaart of via een app. De oudste elektronische maaltijdcheques worden eerst gebruikt. Ben je je kaart kwijt, dan mag de uitgever maximaal de waarde van 1 maaltijdcheque aanrekenen voor de vervanging van je kaart.
Bedrijfsrestaurant
Maaltijdcheques kunnen gebruikt worden in bedrijfsrestaurants. Wanneer een maaltijd in je bedrijfsrestaurant minder kost dan de effectieve kostprijs van de maaltijd kan je betalen met een maaltijdcheque en krijg je het eventuele resterende bedrag niet terug. Betaal je voor de maaltijd evenveel of meer dan de totale kostprijs van de maaltijd? Dan krijg je het eventuele verschil wel terugbetaald.
Een voorbeeld: je hebt maaltijdcheques van 7 euro. Je bedrijfsrestaurant verkoopt maaltijden aan 5,50 euro. De maaltijd kost het restaurant echter méér dan dat bedrag. Je kan betalen met een maaltijdcheque, maar je krijgt het verschil tussen je maaltijdcheque en de geafficheerde prijs van de maaltijd niet terug. Je bedrijfsrestaurant verkoopt maaltijden aan 5,50 euro. Dit is de totale kost van die maaltijd voor het restaurant. Je kan betalen met een maaltijdcheque en krijgt 1,5 euro terug. -
Wat zijn ecocheques?
In heel wat sectoren heb je recht op maaltijd- en ecocheques. Je kan hier de algemene regeling nalezen over ecocheques. Veel van de specifieke regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen.
Wat is een ecocheque?
Een ecocheque is net als de maaltijdcheque een extralegaal voordeel dat je van je werkgever krijgt. Je kan ze gebruiken voor de aankoop van ecologische producten en diensten. Deze cheques zijn belastingsvrij en je betaalt er ook geen sociale zekerheidsbijdragen op. Anders dan bij de maaltijdcheques betalen de werknemers geen eigen bijdrage op de ecocheque.
Een ecocheque is 2 jaar geldig.Wie krijgt ecocheques?
Ecocheques worden geregeld via cao op sector- of bedrijfsvlak. Als er in het bedrijf geen vakbondsafvaardiging is of wanneer het voor de betrokken personeelscategorie niet de gewoonte is dat er bij cao wordt gewerkt, kunnen de invoering van ecocheques ook bij individuele, schriftelijke overeenkomst ingevoerd worden.
De waarde van de ecocheque en het aantal keren dat er tijdens het jaar ecocheques worden toegekend, wordt eveneens vastgelegd in de cao of de individuele overeenkomst.Wat kan je met ecocheques kopen?
De cheques kunnen gebruikt worden voor de aankoop van ecologische producten en diensten. Welke dat precies zijn, is vastgelegd in een lijst die beheerd wordt door de nationale arbeidsraad (NAR).
De lijst is opgebouwd rond 3 pijlers:- ecologische producten en diensten, zoals biologische voedingswaren en energiezuinige elektrische huishoudtoestellen
- duurzame mobiliteit en vrije tijd, zoals fietsen en toebehoren en producten voor duurzaam tuinieren
- hergebruik, recyclage en afvalpreventie, zoals tweehandsproducten, gerecycleerde producten en herstellingen
De lijst werd in maart 2023 aangepast. Check wat je met ecocheques kan kopen vanaf 1 maart 2023.
Je kunt niet in elke winkel terecht met ecocheques. Sodexo en Edenred voorzien op hun website overzichten van welke winkels je met ecocheques kan betalen. -
Wat kan je met ecocheques kopen?
De cheques kunnen gebruikt worden voor de aankoop van ecologische producten en diensten. Welke dat precies zijn, is vastgelegd in een lijst die beheerd wordt door de nationale arbeidsraad (NAR).
De lijst is opgebouwd rond 3 pijlers:- ecologische producten en diensten, zoals biologische voedingswaren en energiezuinige elektrische huishoudtoestellen
- duurzame mobiliteit en vrije tijd, zoals fietsen en toebehoren en producten voor duurzaam tuinieren
- hergebruik, recyclage en afvalpreventie, zoals tweehandsproducten, gerecycleerde producten en herstellingen
Consulteer de lijst die geldt sinds 1 september 2021.
Je kunt niet in elke winkel terecht met ecocheques. Sodexo en Edenred voorzien op hun website overzichten van welke winkels je met ecocheques kan betalen.Zijn je ecocheques vervallen ? Je kan ze binnen de 3 maand van de vervaldatum eenmalig en kosteloos laten reactiveren via je werkgever. Ze zijn dan opnieuw 3 maanden geldig.
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
- Militant? Meld je aan op de militantenwebsite en consulteer de Wegwijzer Sociale Wetgeving gratis
💡 Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇 Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
PC 328.01 - Stads- en streekvervoer (Vlaamse gewest)
Als actief personeelslid krijg je maaltijdcheques van 8 euro per werkdag. Je betaalt zelf wel € 1,09 per cheque. Volgens de wet kan de werkgever één maaltijdcheque toekennen per dag waarop je effectief werkte. Er worden dus geen maaltijdcheques gegeven aan personeelsleden in rust.
De vzw "Nationaal gemeenschappelijk sociaal fonds voor het personeel van het stads- en streekvervoer" keert een vergoeding uit per dag arbeidsongeschiktheid.
Sinds januari 2013 worden de maaltijdcheques in elektronische vorm verdeeld.
Meer weten?