Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 302 - Horeca

Herstructurering bij de Compass Group: werknemers in het ongewisse

Shutterstock

In juni kondigde de cateringgroep Compass Group aan dat ze 550 werknemers wilden ontslaan. Sindsdien blijven de werknemers in het ongewisse over hun toekomst. Fabienne, ACV-delegee, werkt op de site van het Europees parlement. Ze deelt de ongerustheid van haar collega’s.

Wat is er gebeurd sinds de aankondiging van de herstructurering ?

Fabienne : “Sinds de aankondiging van de herstructurering hebben wij nog maar alleen informatievergaderingen gehad. We hebben bijkomende informatie gevraagd, zowel over het budget als over hun plannen voor de onderneming. Verder is er niet veel gebeurd, want de vergaderingen werden anderhalve maand lang stil gelegd. Het is moeilijk, want de werknemers wachten. Ze weten niet wat er met hen zal gebeuren. En dat bovenop de coronacrisis, dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op.”

Hoe is de situatie momenteel wat de coronacrisis betreft ?  Hoeveel mensen zijn er werkloos ?

F : “Alleen in de afdeling Medirest (dat zijn de rusthuizen en alles wat medisch is) blijven de activiteiten vrij stabiel. Voor het overige zijn 60% van de werknemers nog altijd thuis. Ikzelf heb in het kader van de activiteiten in de Europese Instellingen slechts een week kunnen werken in het Parlement.”

Hoe gaan de werknemers om met die situatie ?

F : “Ze hebben het gevoel dat het zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. Wie staat er op de lijst en wie niet ?  Iedereen blijft in het ongewisse. Heel veel mensen zijn wanhopig. Iemand belde me op en vertelde : mijn dochter gaat in september naar de universiteit, ik moet haar kot betalen, ik weet niet hoe ik dat ga doen. Komt daar nog bij dat sommige werknemers sinds de lock-down maar een week hebben gewerkt, sommigen zelfs helemaal niet. Zij hebben geen sociale contacten meer en voelen zich geïsoleerd.”

Wat zijn de volgende stappen in de onderhandelingen ?

F : “Er is een belangrijke vergadering met de directie gepland op 28 september. Wij denken dat het van dan af redelijk snel zal gaan, omdat ze zo snel mogelijk weer willen starten met een rendabele situatie.”

Weet je al welke maatregelen er op tafel zullen liggen ?

F : “Er werden heel wat maatregelen naar voor geschoven, zoals multipolyvalentie, SWT (brugpensioen) voor de oudste werknemers, vrijwillig deeltijds werk, functionele en geografische mobiliteit, eindeloopbaanregelingen, collectieve arbeidsdurvermindering, enz. Ze zeggen dat ze deze herstructurering “zo sociaal mogelijk” willen laten verlopen. Dat is allemaal heel mooi op papier, maar we zullen zien wat het geeft als we echt beginnen te onderhandelen.”

Zijn dat maatregelen waar je ongerust over bent ?

F : “Ja, we hebben de indruk dat men alles wil afbouwen wat wij in de loop der jaren hebben opgebouwd. Bovendien moet je weten dat heel wat voltijdse werknemers in de leeftijdscategorie 55-58 jaar zitten.

Op die leeftijd een andere job vinden als je niet voldoet aan de voorwaarden van het plan, dat zal moeilijk worden. Werknemers die veel gewerkt hebben, dreigen gestraft te worden ten opzichte van zij die minder jaren loopbaan tellen, maar die wel de vereiste leeftijd hebben om recht te hebben op SWT. Dat zal voor ongelijkheid zorgen tussen de werknemers. Maar goed, we hebben nog niet onderhandeld. We zullen zien of we dat kunnen meenemen in de komende onderhandelingen.”