Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 302 - Horeca

Start van de sectoronderhandelingen 2019-2020 in de horeca

©Shutterstock

Vrijdag 10 mei 2019 hebben de 3 vakbonden die de werknemers uit de Horeca vertegenwoordigen, hun gezamenlijke eisenbundel voorgesteld aan de werkgevers. De sectoronderhandelingen 2019-2020 zijn dus officieel van start gegaan.

Eind 2018 heeft de Centrale Voeding en Diensten een enquête georganiseerd bij de werknemers uit de Horeca om te weten te komen welke hun bezorgdheden en prioriteiten zijn voor de komende onderhandelingen. Uit de massale respons is gebleken welke de noden van de werknemers zijn, en dit op verschillende vlakken. Eerst en vooral de koopkracht: een absolute prioriteit voor de werknemers. Vervolgens de flexibiliteit en arbeidstijd. En ten slotte de eindeloopbaanregeling en de syndicale aanwezigheid in de ondernemingen als grootste bezorgdheden van de werknemers. Voor deze onderhandelingen was het dus belangrijk het accent op deze punten te leggen om de mening van de werkgevers te respecteren.

Op basis van deze bevindingen hebben we een eerste versie van de toekomstige eisenbundel opgesteld. Na een bespreking met onze syndicale partners ABVV en ACLVB, zijn we dan gekomen tot een gezamenlijke eisenbundel. Dit zijn onze prioriteiten :

  • Wij vragen een herwaardering van de minimumlonen en effectieve lonen.
  • Wij willen een daadwerkelijke beperking van misbruiken vanwege bepaalde werkgevers in het kader van de flexibiliteit.
  • Wij vragen de mogelijkheid om een syndicale delegatie te installeren in ondernemingen van meer dan 30 werknemers.
  • Wij willen betere arbeidsvoorwaarden voor oudere werknemers om ervoor te zorgen dat hun eindeloopbaan effectief werkbaar is.
Andere punten houden verband met vorming, eindejaarspremie, zondagspremie, vervoerskosten, arbeidskledij, polyvalentie, enz.

Op 10 mei hebben de werkgevers aandachtig naar ons geluisterd. Zij moeten nu hun achterban raadplegen en ons een eerste antwoord geven op 6 juni. We weten dat deze onderhandelingen niet gemakkelijk zullen zijn, aangezien de diversiteit langs werkgeverszijde en de verschillende economische situaties binnen de horeca ons niet echt vooruit helpt. Toch blijft het voor ons van groot belang om een globaal akkoord voor de sector af te sluiten! Op 6 juni, in functie van hun reacties, zullen we weten of we nog voor de schoolvakantie tot een redelijk sectoraal akkoord kunnen komen, ofwel de onderhandelingen na de zomer moeten verderzetten.

Wij houden jullie uiteraard op de hoogte van de vorderingen in de loop van de maand juni.