Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 220 - Bedienden voedingsnijverheid

Werknemers van Mondelez in Mechelen pikken ‘ongeziene chantage’ niet

Het sociaal overleg bij het Mechelse hoofdkwartier van de koekjesproducent Mondelez zit zwaar in het slop. “Al twee jaar lang onderhandelen we vruchteloos over enkele cao’s, met name over werkbaar werk en de transformatie van de onderneming”, zeggen de vakbondssecretarissen Theo Van Malderen (ACV Puls) en Diana Minten (BBTK). “We maken hier nu een chantage mee die ongezien is in de geschiedenis van het sociaal overleg in ons land”.

“De gang van zaken is ronduit schandalig”, beklemtonen Van Malderen en Minten, die in gemeenschappelijk front werken. “Bij Mondelez is de taart de jongste jaren aanzienlijk groter geworden, in belangrijke mate dankzij de prestaties van de werknemers. Maar wat is de praktijk? Mondelez blijft maar jobs vernietigen of naar het buitenland verschuiven. De werknemers krijgen een kleiner stuk van de grotere taart, en de top en de aandeelhouders worden zwaar in de watten gelegd. Dat kàn dus niet. Zo krijgen de werknemers stank voor dank”.

Schrijnend is dat de directie van Mondelez echte onderhandelingen stelselmatig op de lange baan schuift. Midden dit jaar kwam de aap uit de mouw toen de directie liet weten dat ze wél wilde praten over ‘een nieuw loonbeleid’.

Redelijke opstelling

“Gesprekken over een nieuw loonbeleid zijn voor ons mogelijk op voorwaarde dat geen enkele werknemer er aan het eind van de rit financieel op achteruit gaat”, onderstreept het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV Puls en BBTK. “Onze houding is uitermate redelijk vermits Mondelez in de voorbije jaren serieuze winsten binnenrijfde. De werknemers hebben recht op een eerlijk deel daarvan”.

Spijtig genoeg weigert de directie om de redelijke vraag van de bonden in te willigen. “In wezen proberen ze chantage te plegen”, zegt Van Malderen. “Per 1 oktober 2019 zegde de werkgever eenzijdig wel 7 ondernemings-cao’s op.  Zo werd een kruis gezet over een hoop rechten en voordelen van de werknemers. Het ging bijvoorbeeld om afspraken over ecocheques, jubileumpremies, de persoonlijke salarisgraad, kostenvergoedingen en ADV-dagen”.

Cynisme

En het wordt nog cynischer. De directie legde aan alle werknemers nieuwe, individuele loonvoorstellen voor; de bepalingen daarin zouden moeten gelden vanaf 1 januari 2020.  “Het bedrijf probeert zo de werknemersafgevaardigden en de vakbonden buitenspel te zetten. Onaanvaardbaar natuurlijk. Dit is totaal niet in het belang van de werknemers”.
De vakbonden ondernamen een ultieme poging om een escalatie van het conflict te vermijden. Ze vroegen om een verzoeningsbijeenkomst bij het paritair comité van het federaal Ministerie van Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO). Deze bijeenkomst vond op dinsdag 12 november 2019 plaats maar leverde geen positief resultaat op.

Van Malderen en Minten: “De werknemers van Mondelez in Mechelen zijn de patstelling grondig beu. Het is onvermijdelijk geworden om actie te voeren. En daarom wordt op maandag 18 en dinsdag 19 november het werk neergelegd, als eerste stap van ons actieplan”.