Veldrijden in het buitenland: kostenplaatje mag niet bij de renner belanden

Afgelopen weekend werd het startschot van de wereldbeker veldrijden gegeven in het Amerikaanse Waterloo. In een artikel (NB, 9 okt) haalt een van de favorieten – Eli Iserbyt – een bekommernis aan. “Crossen in de VS is leuk maar voor ons vooral een kost,” geeft hij aan. Ook United Athletes is waakzaam voor de gevolgen van de internationalisering op de renners.

Internationalisering van het veldrijden is belangrijk voor de toekomst. Maar het kan absoluut niet dat de renners de kostprijs hiervan zelf moeten dragen. Zij zijn immers werknemers (bedienden), kosten die voortvloeien uit hun “verplichtingen tot arbeid” mogen dus niet gedragen worden door de renners zelf.
Eli heeft inmiddels de Openingsmanche van de wereldbeker gewonnen, de winnaar krijgt hiervoor volgens de UCI-reglementering 4000 € bruto uitbetaald. Eli schat in hetzelfde artikel dat de kostprijs voor de renner 5000 € bedraagt. Ook de winnaar moet dus uit eigen zak betalen. En wat met al die andere renners die nu een gedeelte van het seizoen hun inkomsten hiervoor moeten gebruiken? United Athletes maakt zich ook zorgen over de toestand bij de junioren, waar de kostprijs dezelfde is maar in vele gevallen geen loon wordt uitbetaald en de winstpremie 150 € bedraagt.

Wij als sportvakbond willen dit in overleg met de renners bespreekbaar maken. United Athletes zal daarvoor aankloppen bij de officiële instanties en bij de werkgevers van de cyclo-crossers.

Personalization