Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

402.05 - Brandweer

Dit zijn de aanpassingen aan het brandweerstatuut

©Shutterstock

Sinds september 2021 spreken we over een aantal aanpassingen aan het statuut van de brandweer, onder de noemer "quick wins". Eind januari zijn de gesprekken daarover afgerond. Wat ligt er in het verschiet?

  • Motieven als langdurige ziekte en zwangerschapsverlof kunnen nu ook voor stagiair vrijwilligers, zowel bij aanwerving als bevordering.
  • Vrijwillige verlaging in de graad wordt mogelijk.
  • Een vrijwilliger die via mobiliteit of professionalisering naar een andere zone gaat, hoeft voortaan niet meer te stoppen als vrijwilliger in de oorspronkelijke zone.
  • Bij wedertewerkstelling in een administratieve functie is men niet meer verplicht de permanente en voortgezette opleiding te volgen. De mogelijkheid om opleiding te volgen moet nog wel worden aangeboden uiteraard.
  • Er wordt een bijkomende mogelijkheid aangeboden voor medische wedertewerkstelling in een deeltijdse formule (minimum 50%). Dit geeft de mogelijkheid om langer dan de voorziene 6 maanden in dergelijke formule te stappen. Voorlopig wil men dit enkel voorzien voor administratieve functies. Als ACV Brandweer blijven we ijveren voor meer mogelijkheden.
  • Het geven van voortgezette opleiding kan arbeidstijd betekenen voor instructeurs mits een overeenkomst met het opleidingscentrum en de zone. Indien dit het geval is moet de zone hier rekening mee houden in het personeelsplan.
  • Bij overlijden van een personeelslid wordt een compensatie voorzien voor de familieleden voor het niet opnemen van het jaarlijks verlof.
  • Het rouwverlof wordt uitgebreid naar 10 dagen voor de eerste graad. De bepalingen omtrent thematische verloven worden uitgebreid met mantelzorg en worden verduidelijkt. Het adoptieverlof en het pleegouderverlof worden eveneens uitgebreid.
  • Arbeidsongevallen en beroepsziekten moeten voortaan (eindelijk!) verplicht vergoed worden aan 100%. De berekening gebeurt op prestaties van een referentieperiode voorafgaand aan het arbeidsongeval.
  • Een negatieve evaluatie of een te verbeteren zal voortaan geen invloed meer hebben op de jaarlijkse doorgroei in de huidige weddenschaal, enkel nog om door te groeien naar een volgende weddenschaal.
  • Vrijwilligers kunnen voortaan hun anciënniteit laten gelden bij mobiliteit of aanwerving in een andere zone, tenzij ze ook nog vrijwilliger blijven in de zone van oorsprong.

De onderhandelingen zijn ten einde. Nu rest nog het traject tot de publicatie in het staatsblad. Pas daarna zullen al deze wijzigingen van kracht zijn.

Ondertussen kijken we ook nog naar een aantal fundamentelere zaken zoals wedertewerkstelling en de specialisatietoelage. We bespreken momenteel ook opleiding, tucht en evaluatie. Het zijn de eerste gesprekken van opnieuw een traject van enkele maanden.