Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

501.07 - Volwassenenonderwijs

Update coronamaatregelen 9 juli 2020

Het Departement Onderwijs en Vorming communiceerde de laatste nieuwe afspraken rond de werking op school en in het CLB ten tijde van corona.

 

Akkoord over draaiboeken 2020-2021

De Vlaamse Onderwijspartners hebben overeenstemming bereikt over draaiboeken die een vlottere organisatie van volgend schooljaar mogelijk maken.
Het beleidsdomein Onderwijs & Vorming stelde, in overleg met de GEES-werkgroep, de sociale partners en de onderwijsministers van de verschillende gemeenschappen op 24 juni een overzichtelijk plan op voor de onderwijsinstellingen van alle onderwijsniveaus. Dat plan hanteert 4 mogelijke pandemieniveaus: van nul risico (niveau groen), over laag (niveau geel) en matig (niveau oranje) risico tot hoog risico (niveau rood).

Aan elk pandemieniveau zijn andere veiligheidsmaatregelen verbonden, maar het centrale uitgangspunt is het recht op leren maximaal garanderen. Zonder daarbij de veiligheid van het onderwijspersoneel en de leerlingen uit het oog te verliezen. De Veiligheidsraad bepaalt welk niveau op elk moment van toepassing is. Op 1 september wordt er gestart op niveau geel, onder voorbehoud van de evolutie van de besmettingen.
Nu is er een akkoord over de veiligheidsdraaiboeken. Die dienen als leeswijzer bij de pandemiescenario’s, maar bevatten voorts geen fundamentele wijzigingen ten opzichte van de scenario’s. Het basisonderwijs, het secundair onderwijs, het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs krijgen voor de pandemieniveaus geel, oranje en rood telkens een draaiboek.
 
Alle informatie over het nieuwe schooljaar en corona vind je gebundeld op 'Klaar voor schooljaar 2020-2021'. 


De pandemiescenario's zijn aangevuld

  • De pandemiescenario's voor het volwassenenonderwijs en de basiseducatie zijn aangevuld met fases oranje en rood.
  • Daarnaast zijn er - naast de scenario’s voor de verschillende onderwijsniveaus - nu ook scenario's voor de 4 mogelijke pandemieniveaus voor internaten, CLB's, onderwijs aan zieke kinderen (TOAH, SIO, type 5, K-dienst) en leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs. 
  • De richtlijnen voor levensbeschouwelijke vakken zijn geïntegreerd in de scenario's voor het basis- en secundair onderwijs.
Opgelet: CLB’s hebben opdrachten waarvoor toegang tot de scholen onontbeerlijk is. Bovendien ondersteunen ze basis- en secundaire scholen bij maatregelen die ze kunnen nemen tijdens de verschillende fases van de pandemie. Maak met het CLB tijdig samenwerkingsafspraken voor het komende schooljaar. Zo zorg je er voor dat het recht op leerlingenbegeleiding gegarandeerd blijft.
  

Veiligheidsdraaiboeken voor fases geel - oranje - rood

Een veiligheidsdraaiboek is een leeswijzer bij een pandemieniveau: het expliciteert verplichtingen – maar legt er geen extra op – en geeft bijkomende adviezen die een lokale risicoanalyse kunnen ondersteunen. Er is telkens een draaiboek voor fases geel, oranje en rood.
  • Per onderwijsniveau en pandemieniveau wordt er een veiligheidsdraaiboek ter beschikking gesteld. Het departement Onderwijs vertrekt hierbij van de bestaande draaiboeken en duidt aan wat er nieuw of gewijzigd is.
  • Tegen 18 augustus vind je op de website van het departement Onderwijs overzichtelijke webpagina’s die voor het basis- en het secundair onderwijs scherp weergeven wat jij moet weten.
  • Wie niet kan wachten, kan de integrale draaiboeken nu al doornemen. Alle scenario's en veiligheidsdraaiboeken staan in één overzichtstabel. Per onderwijsniveau vind je een link naar de scenario's en draaiboeken.

Handvatten in coronatijd

  • Leden van The Belgian Pediatric Task Force en van de GEES nemen de meest recente wetenschappelijke literatuur over COVID-19 op een kritische manier onder de loep en formuleren aanbevelingen voor de opvolging van kinderen en jongeren. Zij beantwoorden in de loop van augustus vragen over keuzes die gemaakt zijn in de pandemiescenario's. Meer info ontvang je via de socialemediakanalen Facebook en Twitter van het departement Onderwijs.
  • Houd als je je schooljaar voorbereidt en in het bijzonder als je je lessenroosters opstelt rekening met alle pandemieniveaus.
  • Betrek vooraf je personeel, school-, ouder- en leerlingenraad.
  • Bundel je krachten. Om je te ondersteunen bij je denkproces rond essentiële doelen, afstandsonderwijs, evaluaties, in kaart brengen van de beginsituatie van leerlingen … neem je contact op met je pedagogische begeleidingsdienst.