Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

501.06 - Deeltijds kunstonderwijs

Update maatregelen heropstart onderwijs

Het Departement Onderwijs en Vorming communiceerde nieuwe maatregelen rond de heropstart van het onderwijs. Zo is er een versoepeling voor de opvang van kleuters en is er perspectief voor een heropstart van het volwassenenonderwijs, het DKO en internaten.

Opvang

De beleidsdomeinen Welzijn en onderwijs stemden in samenwerking met de GEES-experten de veiligheidsmaatregelen voor de opvang beter op elkaar af. Dat resulteert in een versoepeling van de opvang van 2,5-jarigen tot 6-jarigen.

Vanaf 15 mei geldt voor de kleuteropvang op school én in de buitenschoolse opvang:

  • Contactbubbels mogen tot 20 kleuters omvatten.
  • Anderhalve meter afstand houden, is wenselijk, maar niet noodzakelijk.
  • Het opvangpersoneel is niet verplicht een mondmasker te dragen als ze in contact komen met de kleuters. Ze moeten er wel een dragen bij contact met volwassenen (bv. de ouders). 
Om de heropstart van de scholen te ondersteunen zal de buitenschoolse opvang vanaf 15 mei ook opvang tijdens de schooluren kunnen doen, met voorrang voor kleuters. Kinderbegeleiders kunnen de kleuters dan mee opvangen.

In de opvang kunnen minimaal kleuters terecht van wie de ouders buitenshuis werken en zelf niet in opvang kunnen voorzien én kleuters uit kwetsbare gezinnen.

Heeft je school de capaciteit qua ruimte en personeel om kleuters apart op te vangen? Dan kan je dat op basis van bovenstaande versoepelde veiligheidsvoorschriften. Heeft de school op basis van de risicoanalyse de nodige voorbereidingen al getroffen of zitten kleuters en lagereschoolleerlingen vanaf 15 mei samen in de opvang volgens de eerder gecommuniceerde (strengere) veiligheidsvoorschriften? Dan kan je dat zo houden.

Gezinnen mogen vanaf 10 mei hun contactbubbel uitbreiden met maximaal 4 personen. Op hen kunnen gezinnen mogelijk ook een beroep doen voor de opvang, als ze niet tot de risicogroep behoren. Dat kunnen scholen aan ouders suggereren in hun communicatie.

Heropstart deeltijds kunstonderwijs

De academies voor deeltijds kunstonderwijs kunnen hun werking opnieuw opstarten via een-op-eenonderwijs. Dat gebeurt gefaseerd, voor een beperkt aantal leerlingen, en enkel als dat voldoende veilig kan.

Vanaf 25 mei mogen de academies een-op-eenonderwijs organiseren voor leerlingen die komend schooljaar willen doorstromen naar het hoger kunstonderwijs.

Vanaf 8 juni mogen de academies een-op-eenonderwijs organiseren voor leerlingen voor wie contactonderwijs cruciaal is.

Vanaf 2 juni krijgen leerlingen die thuis niet beschikken over het nodige materiaal de kans om na afspraak, individueel en zonder begeleiding, te werken/studeren in de academie.

Academies zetten dus grotendeels hun afstandsonderwijs verder. Ook voor de evaluatie luidt het advies dat ze gebruik maken van alternatieve evaluatievormen zonder fysiek contact.

Raadpleeg ook het aparte draaiboek voor DKO.

Heropstart volwassenenonderwijs

Vanaf 18 mei kunnen cursisten met bijkomende ondersteuningsnoden individueel en op afspraak terecht in de centra voor volwassenenonderwijs en centra voor basiseducatie. Uiteraard kan dat enkel als dat op een voldoende veilige manier kan.

Vanaf 18 mei kunnen ook de geschorste stages terug opstarten volgens het tempo waarin de betrokken sectoren opnieuw opstarten.

Vanaf 1 juni
kan het volwassenenonderwijs gefaseerd opnieuw opstarten op voorwaarde dat dat veilig kan. Er vinden enkel lessen en evaluatie plaats voor cursisten die kunnen afstuderen in bepaalde beroepsopleidingen en voor cursisten van de basismodules Nederlands tweede taal. Fysieke evaluatie kan ook doorgaan voor cursisten bij wie dat op afstand onmogelijk is.

Voor alle andere opleidingen in het volwassenenonderwijs is er geen heropstart van de fysieke lessen in het huidige schooljaar en blijft afstandsonderwijs de norm.

Meer informatie voor het volwassenenonderwijs vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen. Raadpleeg ook het aparte draaiboek voor het volwassenenonderwijs.

Heropstart internaten

In heel wat internaten verblijven kinderen van verschillende scholen. Velen gaan elk weekend naar huis. Daarom is het risico op besmetting enerzijds hoger. Anderzijds hebben internaten een belangrijke sociale functie voor veel kinderen en hun families en is het belangrijk om daar zo veel mogelijk een thuisvervangende sfeer te behouden. De GEES vraagt daarom om contactbubbels zo veel mogelijk te respecteren, ze te beperken tot maximaal 10 internen (bij voorkeur van dezelfde school) en zeer alert te zijn voor het ontstaan van nieuwe ziektehaarden. 

Een veilige heropstart in internaten vergt dus een strikte opvolging van de verschillende veiligheidsinstructies bij ziekte en besmetting. Bekijk ook nauwkeurig de aanvulling voor internaten in het draaiboek en maak een lokale risicoanalyse. Laat in de eerste plaats de meest kwetsbare kinderen en jongeren terugkeren naar het internaat.

Heropstart examencommissie


De Examencommissie heropent het examencentrum op 26 mei. Kandidaten kunnen hun examen niet afleggen op het geplande moment, maar krijgen een nieuwe datum om het veilig in te halen voor 15 augustus. Het examencentrum blijft daartoe de hele zomer open en organiseert 3 sessies per dag met telkens 90 leerlingen. Pas na 15 augustus zijn er weer infosessies en kunnen nieuwe kandidaten zich inschrijven. 

Meer informatie vind je op de website van de Examencommissie.

Heropstart onderwijs aan zieke kinderen

Het draaiboek voor de heropstart van de lessen is aangevuld specifiek voor onderwijs aan kinderen die afwezig zijn om een medische reden. Concreet gaat het om richtlijnen en suggesties over de heropstart van onderwijs dat niet op (de thuis)school plaatsvindt, maar wel via Tijdelijk Onderwijs Aan Huis (TOAH), Synchroon internetonderwijs (SIO, Bednet), Type 5-scholen, Diensten Met OnderwijsBehoeften (DMOB, K-diensten), Permanent Onderwijs Aan Huis (POAH).

Aansprakelijkheid bij besmetting met corona

Als het schoolbestuur en -team zich maximaal aan de voorschriften van de Veiligheidsraad en het Onderwijsministerie proberen te houden, kunnen ze in principe niet aansprakelijk gesteld worden voor de besmetting van een leerling of personeelslid met het coronavirus. Je vindt hier meer informatie.

Bijkomende noodmaatregelen

Door de coronacrisis is het nodig aanpassingen aan de onderwijsregelgeving te voorzien. Die zijn doorgevoerd via een noodbesluit van de Vlaamse Regering.

Voor basis- en secundair onderwijs

Er komt een bijkomende werkingstoelage voor ICT voor de kosten die scholen maakten naar aanleiding van de coronacrisis.

In het schooljaar 2020-2021 zijn attestwijzigingen mogelijk, zodat leerlingen die verkeerd georiënteerd blijken naar een ander type of opleidingsvorm kunnen overgaan.

Scholen kunnen hetzelfde inschrijvingsregister en model van niet-gerealiseerde inschrijving blijven gebruiken voor inschrijvingen voor het schooljaar 2021-2022.

Als de klassenraad dat zo beslist en de ouders gaan akkoord, kunnen leerlingen die aan het einde van het schooljaar 2019-2020 geen getuigschrift basisonderwijs halen, toch toegelaten worden tot de A-stroom. Wie wel een getuigschrift haalt, kan toch naar de B-stroom.

Enkel voor secundair onderwijs

De delibererende klassenraad kan in het gewoon secundair zijn beslissing opschuiven naar 7 juli, op voorwaarde dat dat vooraf overlegd is met de lokale personeelsvertegenwoordiging. 
Voor COC blijft het uitgangspunt dat de zomervakantie begint op 1 juli. Scholen moeten de volgende weken volop inzetten op het maximaal gebruik van de nog beschikbare les- of onderwijstijd. Zij moeten zich richten op de essentiële doelstellingen in de leerplannen en zij moeten zich professioneel en efficiënt organiseren. COC is ervan overtuigd dat alle scholen erin kunnen slagen om leerlingen op 30 juni een getuigschrift, diploma, attest, advies … te geven. 

Het kan zijn dat de praktijkgerichte component buiten de school van een opleiding niet voor elke leerling ingevuld raakt. Daarom zijn uitzonderingsmaatregelen voorzien rond de geïntegreerde proef (GIP)/kwalificatieproef en stages. 

De toelatingsexamens arts en tandarts zijn verdaagd naar 25-26 augustus 2020. Deelnemers krijgen hun resultaat op 4 september.

Lees meer informatie over de noodmaatregelen

Corona-ouderschapsverlof

Het kortlopende corona-ouderschapsverlof is op federaal niveau goedgekeurd en wordt nu ook in Vlaanderen ingevoerd, onder andere in het onderwijs. Het corona-ouderschapsverlof is een bijkomend ouderschapsverlof dat je kan opnemen wanneer je minstens 1 kind hebt dat jonger is dan 12 jaar of in geval van handicap jonger dan 21 jaar. De opname van het corona-ouderschapsverlof heeft geen impact op het saldo van het gewone ouderschapsverlof en het gaat om een gunst van de werkgever. Als je minstens 75% werkt kan je het corona-ouderschapsverlof halftijds opnemen. Wie voltijds werkt, kan er ook voor kiezen het corona-ouderschapsverlof voor één vijfde op te nemen. De opname van het corona-ouderschapsverlof gebeurt in beginsel met een looptijd van één maand of een veelvoud ervan. Als een kalendermaand niet meer mogelijk is, kan de resterende periode in weken worden opgenomen. De personeelsleden van de hogescholen en universiteiten kunnen het corona-ouderschapsverlof opnemen met een looptijd van één week of een veelvoud daarvan.

Als je werkgever akkoord gaat, kan je lopende gewone ouderschapsverlof vanaf 1 mei 2020 worden omgezet naar het corona-ouderschapsverlof. Je kan je gewone ouderschapsverlof ook schorsen om het corona-ouderschapsverlof op te nemen. Wie nog geen ouderschapsverlof neemt, kan het corona-ouderschapsverlof aanvragen vanaf 11 mei 2020. De aanvraag bij je werkgever doe je minstens 3 werkdagen op voorhand. Die moet je aanvraag goed (of af)keuren binnen de 6 werkdagen en alleszins vόόr de geplande aanvangsdatum van het ouderschapsverlof. De aanvraag van het corona-ouderschapsverlof bij de RVA moet elektronisch gebeuren en ten minste één maand na de aanvang ervan. De onderbrekingsuitkeringen van het corona-ouderschapsverlof zijn hoger dan die van het gewone ouderschapsverlof.