Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

501.06 - Deeltijds kunstonderwijs

COC verrast door plannen rond vaste benoeming

COC is verrast over de communicatie met betrekking tot het plan om leraren al na één jaar vast te benoemen en de evaluatieprocedure te herzien.

COC, de grootste onderwijsvakbond van Vlaanderen, verneemt via de pers dat minister van onderwijs Ben Weyts, het plan heeft opgevat om leraren nog sneller te benoemen. Het idee op zich kan dan misschien wel nobel zijn, maar er moeten hier toch ook heel wat vragen bij gesteld worden. 

Wie het dossier vaste benoeming in onderwijs gevolgd heeft, weet dat er tijdens de vorige legislatuur een cao is afgesloten waar net een snellere vaste benoeming onderdeel van uitmaakte. In Cao XI is namelijk voorzien dat personeelsleden al na twee (in plaats van drie) schooljaren de mogelijkheid hebben om vast benoemd te worden. Die cao voorzag daarbij ook in aanvangsbegeleiding zodat de schoolbesturen die beginnende leraren van dichtbij konden opvolgen. Die nieuwe regelgeving is pas dit schooljaar in werking getreden. COC begrijpt het argument van werkzekerheid en aantrekkelijkheid van het lerarenberoep, maar vraagt zich af of de maatregel die minister Weyts nu voorstelt, ook geen averechts effect gaat hebben. Kan bijvoorbeeld een goede aanvangsbegeleiding met de huidige voorziene middelen sterker worden uitgebouwd in één schooljaar tijd en krijgt het personeelslid voldoende groeikansen? En als dat niet het geval is, gaan schoolbesturen bijvoorbeeld niet het zekere voor het onzekere kiezen en bij de minste twijfel de startende leraar na een jaar terug aan de deur zetten? Dat zou een ramp zijn, gezien het dramatische lerarentekort waar Vlaanderen momenteel mee kampt. Dit zijn maar enkele voorbeelden van vragen maar ten gronde moet je de concrete inhoud van het voorstel kennen om gepast te kunnen reageren.

In diezelfde Cao XI was ook een luik evaluatie voorzien. Op basis van het rapport van het Rekenhof, hebben de sociale partners een inventaris gemaakt van de knelpunten in die evaluatie. De besprekingen van een aanpassing van de evaluatieprocedure waren al onder de vorige onderwijsminister opgestart. COC heeft zich steeds bereid getoond daaraan te willen meewerken in uitvoering van de cao die wat de herziening van evaluatie betreft, meer nadruk op coaching, vermindering van planlast met behoud van de rechtszekerheid voor personeelsleden voorzag. Het verwijt die gesprekken te blokkeren, is dan ook niet correct. COC rekent op een sereen debat via correct sociaal overleg waarin ook met respect en waardering voor het onderwijspersoneel wordt gesproken.

Secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven reageerde op het nieuws in De Ochtend op Radio 1. Beluister het fragment hier:

 

Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij