Strengere maatregelen én derde prik

De aangekondigde maatregelen komen dan ook niets te vroeg. Eerder deze week stuurden we al een brief aan de Hoge Gezondheidsraad en de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Een versnelde derde prik voor al het personeel in het basisonderwijs is een must. We zijn blij dat de boodschap is aangekomen en dat die prioriteit inderdaad zal worden gegeven. We verwachten morgen een duidelijk plan van de ministers van volksgezondheid.
Natuurlijk is dat niet het enige dat moet gebeuren om van scholen een veilige werkplek te maken. De minister maakt nu eindelijk geld vrij voor de aankoop van zelftesten en CO2 meters op school. Wij vroegen ook meer voorzichtigheid bij het toelaten van derden op een school en vragen om het organiseren van extra activiteiten uit te stellen. Net zoals in andere sectoren telewerken deels verplicht wordt, moeten ook in het onderwijs vergaderingen en ander overleg zoveel mogelijk digitaal georganiseerd worden.
Het basisonderwijs is niet alleen een leer-plek voor meer dan 700 000 kinderen. Het is ook een werkplek voor bijna 79 000 personeelsleden. Een aantal onder hen werken in verschillende klassen of zelfs in verschillende scholen. Hoewel het personeel zijn uiterste best doet, kan je in een school geen steriele omgeving creëren zoals in een ziekenhuis. Enkel handhygiëne en mondmaskers voor personeel en voor kinderen vanaf 10 jaar zijn mogelijke beschermingsmiddelen. Afstand houden loopt niet van een leien dakje. Kinderen zijn – gelukkig! – levendige en vaak impulsieve wezens. De cijfers tonen aan dat vaccinatie werkt maar in de basisscholen kan dat enkel voor de leerlingen die al 12 jaar geworden zijn. Toch willen wij de scholen zo lang mogelijk open houden, maar dan wel op een veilige manier. Veilig voor iedereen die er leert én werkt.
Tot slot willen we de hele samenleving en vooral ook de ouders oproepen om alle gezondheidsmaatregelen te respecteren. Alleen als iedereen aan hetzelfde zeel trekt, is er een uitweg uit deze crisis.