Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

152.01 - Contractuele arbeiders in het vrij gesubsidieerd onderwijs (Vlaanderen)

Twijfels bij ACV Voeding en Diensten over de heropening van de scholen

©Shutterstock

Vanaf morgen mogen de scholen weer leerlingen ontvangen. Ondanks alle opgelegde veiligheidsvoorschriften van de Nationale Veiligheidsraad maken wij ons grote zorgen of er na de opstart van morgen, volgende week in veilige omstandigheden kan worden verder gewerkt in de Vlaamse scholen.

Het gaat ons hierbij vooral over het bijkomend personeel, zijnde het onderhoudspersoneel, mensen uit de technische diensten, voor en naschoolse kinderopvang, busbegeleiding en keukenpersoneel van het Vrij Onderwijs in Vlaanderen.

Als vakbond die opkomt voor het belang van deze eerder vergeten groep arbeiders en arbeidsters lanceren we een noodkreet aan de top van het Katholiek Onderwijs, en vooral ook naar de minister van Onderwijs Vlaanderen. We eisen deze keer geen opslag of een premie, we roepen evenmin op tot actie, maar we eisen wel een tijdelijke verhoging van de werkingsmiddelen.

De extra middelen die wij eisen zijn er op vandaag niet, er wordt blijkbaar gerekend op vrijwillig bijspringen en extra motivatie. Dat is een zeer belangrijke drijfveer, maar lang niet genoeg om de veiligheid te garanderen zoals de Nationale Veiligheidsraad voorschrijft en om nieuwe besmettingen van leerlingen, leerkrachten en het personeel maximaal te voorkomen.

Een paar voorbeelden uit de praktijk maken duidelijk dat een tijdelijke verhoging van de werkingsmiddelen broodnodig is :

Normaal gezien worden klassen één maal per week gepoetst met water en zeep. In het draaiboek over het heropstarten van de lessen is voorzien dat na elke lesdag alle klassen moeten gepoetst worden. Concreet betekent dit dus dat het werk vervijfvoudigd zal worden. Bovendien wordt normaal bij de wekelijkse poetsbeurt niet altijd het volledige schoolmeubilair meegepoetst. En dan hebben we het nog niet gehad over deurklinken, schakelaars, trapleuningen, toetsenborden enzovoort. Deze elementen reinigen gebeurde eerder sporadisch en werd gemakkelijk uitgesteld wegens onvoldoende tijd. Vanaf morgen moet dit alles na elke lesdag worden gereinigd. Aangezien ook nog eens het sanitair minstens tweemaal per dag moet gereinigd worden, zal ook deze taak in werkvolume ten minste verdubbelen. Om dan nog maar te zwijgen over de gevolgen wanneer er iemand wegvalt in het schoonmaakpersoneel bijvoorbeeld door ziekte.

In de huidige omstandigheden en tot er een vaccin en behandeling is gevonden tegen het virus, spreekt het voor zich dat er moet gewerkt worden in de meest hygiënische omstandigheden. Wij maken ons echter zwaar zorgen dat dit extra werk zal moeten gebeuren met hetzelfde budget en hetzelfde aantal personeelsleden. Als het zonder extra middelen, en dus extra uren voor het personeel moet, zal de veiligheid van zowel leerlingen als personeel in het gedrang komen.

Ondanks de grote bereidheid van het arbeiders -en arbeidsterspersoneel van de scholen om zich ten volle in te zetten voor de heropening van de scholen, maar ook de grote solidariteit tussen leerkrachten en het onderhoudspersoneel, slaan wij toch een noodkreet uit. Zowel de onderwijsvakbonden als de koepel van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen zeggen deze problematiek duidelijk in het sociaal overleg met het kabinet te hebben aangekaart, maar zonder succes.

Als de minister de veiligheid wil garanderen na morgen is het nu om actie te ondernemen.  Er moeten tijdelijk meer middelen worden vrijgemaakt, er is gewoon geen weg terug.