Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 318.02 - Gezinszorg (Vlaanderen)

    Vlaamse regering, beken kleur en ga voor een echte opwaardering van het personeel uit de non-profit

    ©Shutterstock

    De federale regering trok vorige vrijdag 200 miljoen extra uit voor het personeel van de ziekenhuizen. Dit komt bovenop de 1 miljard die deze regering in juli al besliste om te investeren in het personeel van de federale zorgsectoren (ziekenhuizen, thuisverpleging,…). Ondertussen blijft de Vlaamse regering talmen en weigert zij duidelijkheid te geven over het beschikbare budget. Het getuigt van een totaal gebrek aan respect dat de Vlaamse regering het zorgpersoneel zo aan het lijntje houdt, personeel dat zich elke dag in zeer moeilijke omstandigheden inzet voor de zwakkeren in onze samenleving.

    Koopkracht

    De onderhandelingen voor een nieuw Vlaams non-profit akkoord Via6, lopen dus helemaal niet vlot. Bij de start van de onderhandelingen, liet de Vlaamse regering weten dat zij 525 miljoen voorziet voor een sociaal akkoord voor de ganse non-profit, openbare en privé samen. De Vlaamse regering heeft tot nog toe niet bevestigd dat die 525 miljoen volledig naar de koopkrachtverhoging van het personeel kan gaan. Ook blijft het onduidelijk of die middelen evenredig over de verschillende sectoren zullen verdeeld worden. Werkgevers en vakbonden zijn ondertussen tot de vaststelling gekomen dat dit budget op zich al niet volstaat om de lonen van het personeel voldoende te verhogen zodat de lonen in de non-profit de vergelijking met andere sectoren kunnen doorstaan en de jobs in de non-profit aantrekkelijker worden.

    Werkdruk

    Maar naast koopkracht zijn er nog vele andere uitdagingen, waarvoor vakbonden en werkgevers een oplossing wensen. Door jaren onderinvestering kreunt het zorgpersoneel onder de werkdruk. Ook in de gezinszorg is dat een probleem, dat jaar na jaar toeneemt. 34% van de werknemers van de gezinszorg kampt met werkstressklachten, bij 14% is er sprake van burn-outsymptomen. Zo blijkt uit de werkbaarheidsmonitor van 2019, een tweejaarlijkse enquête die de Vlaamse sociale partners organiseren onder de werknemers van alle sectoren. Wij willen dus meer handen in de zorg. In plaats van meer uren gezinszorg, wat de werkdruk zou kunnen verlagen, besliste de Vlaamse regering bij haar aantreden om 55 miljoen te besparen in de gezinszorg. Totaal onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Ook hier wensen wij een duidelijk antwoord en een budget van de Vlaamse regering. Ook de dreigende afbouw van de poetsdiensten in de gezinszorg ligt ons zwaar op de maag. Ook moet er dringend werk gemaakt worden van projecten die meer nieuwe werknemers naar de non-profit toeleiden. Door de vergrijzing dreigen er personeelstekorten. Maar ook daar zijn middelen voor nodig.

    Meer geld nodig

    Als wij alle noden van de non-profit optellen zou een budget van 1 miljard nodig zijn in plaats van 525 miljoen. Als je dat vergelijkt met het budget dat de federale overheid voorziet, is dat zeker niet overdreven. Het ongeduld van het personeel, dat vandaag zwaar onder druk staat, groeit elke dag. Het startschot voor de Via-onderhandelingen werd op 8 juli gegeven. Het is dringend tijd dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid neemt en kleur bekent.