Zorg- en welzijnssector in de coronacrisis luidt aan de alarmbel

©Shutterstock

De werknemers in zorg en welzijn hebben zéér dringend meer beschermingsmateriaal nodig. We luiden nu al twee weken de alarmbel. 

Ondertussen wordt de situatie dag na dag acuter. De getuigenissen van werknemers stapelen zich op. Dag na dag worden ze stuitender. Het gebrek aan materiaal leidt tot onhoudbare werkomstandigheden.

In de ziekenhuizen staan de werknemers in de vuurlinie. Maar er zijn ook schrijnende toestanden zichtbaar in andere sectoren zoals de ouderenzorg, de revalidatie, de psychiatrie, de gehandicaptenzorg, de jeugdzorg, de thuisverpleging en de gezinszorg.

In instellingen waar ook besmette en vermoedelijk besmette patiënten en bewoners zijn, wordt steeds vaker de vraag gesteld hoe het verder moet zonder genoeg en noodzakelijk materiaal. Het tekort aan materiaal leidt tot risicovol langdurig gebruik en hergebruik, en tot allerlei zoektochten om zich toch enigszins uit de slag te trekken.
Waar blijft de verantwoordelijkheid van de ministers, en van de regering in haar geheel, tegenover de werknemers in zorg en welzijn én de mensen waar zij ook in deze ongeziene crisis dag na dag zorg voor dragen? Natuurlijk zijn het helden, en natuurlijk is de solidariteit een steun. Maar dit levert helaas niet het dringende en noodzakelijke beschermingsmateriaal op.

Zalvende woorden en vage verklaringen van een minister helpen niet. De situatie maakt steeds meer mensen boos.

Sinds een aantal dagen wordt zelfs helemaal niets meer aangekondigd. Het tekort leidt tot richtlijnen en beperkingen die stilaan niet meer door de beugel kunnen, tot werkomstandigheden die niet verantwoord zijn.

ACV Puls eist onmiddellijke duidelijkheid van de overheid, meer bepaald:

  • transparante en juiste informatie over de bestellingen en leveringen van mondmaskers, én neen het gaat niet alleen om een tekort aan mondmaskers (chirurgische en FFP2), maar ook om ander noodzakelijk beschermingsmateriaal zoals wegwerpschorten, handschoenen, brillen voor zorghandelingen bij besmette personen
  • veel ruimere leveringen, ook aan de woonzorgcentra, de gehandicaptenzorg en de andere sectoren
  • dat de Vlaamse overheid aan de zorginstellingen de richtlijn geeft om meer maskers te verdelen onder het personeel. Nu zijn de regels te beperkend.

Personalization