Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 201 - Zelfstandige kleinhandel

Belgische retailers hebben de boot gemist


Regering en Comeos kijken nu naar werknemers om het op te lossen 

In België hebben de Belgische werkgevers in de jaren ’90 erg gelaten gereageerd op tendensen in de rest van de wereld rond e-commerce. De Belgische klant is immers vrij loyaal en traditioneel en zou niet in de verleiding komen om online producten aan te kopen. En ja, de Belgische consument heeft trager gereageerd en staat zeker niet bovenaan de ranglijst van fervente online-kopers. Maar ondertussen heeft zo goed als iedereen van ons al iets online gekocht en velen doen dit zelfs regelmatig. Door de late reactie van onze Belgische werkgevers in de retail wordt de markt overspoeld door buitenlandse spelers zoals Alibaba, Amazon, Bol.com, …

Comeos, de vertegenwoordiger van de Belgische retailers, is enkele jaren geleden wakker geschoten en is beginnen lobbyen bij de regering. Resultaat: in de arbeidsdeal ook een passage over de e-commerce. Men kijkt dus nu naar de werknemers om de achterstand weg te werken.

Werkgevers mogen in de toekomst akkoorden rond nachtwerk sluiten met slechts 1 vakbond, terwijl dit nu verplicht moet afgesloten worden met alle vakbonden. Vakbonden geven zelf toe dat dit niet altijd simpel was, maar het daagt je als onderhandelaar uit om tot een consensus te komen waar iedereen zich in terug kan vinden. En dan is er maar één winnaar, het personeel. Kristel Van Damme, ACV Puls distributie: “We zullen samen met de andere vakbonden in de sector de afspraak verlengen die we reeds in het verleden hadden gemaakt: samen uit, samen thuis. Geen akkoorden met slechts één vakbond.”

In de arbeidsdeal wordt de deur opengezet om te “experimenteren”. 18 maanden lang kunnen er in de onderneming tests worden gelanceerd om werken tot middernacht toe te laten met vrijwilligers. “Nachtwerk, ook al is dit tot middernacht, heeft een zware invloed op je gezondheid. We zullen medewerkers in de sector, zowel in de kleinhandel als bij de ketens, met raad en daad bijstaan. In de grootdistributie zullen we het overleg rond de experimenten afdwingen”, zegt Kristel Van Damme. “Tenslotte, ze moeten na het experiment toch rond de tafel zitten met ons om het verder uit te rollen, dan kunnen de werkgevers dat toch beter meteen doen?” ACV Puls zal zich vooral focussen op zaken zoals een correcte verloning voor het nachtwerk, meer stabiliteit in de uurroosters, wegwerken van precaire en deeltijdse contracten in de sector en uiteraard bewaking van de vrijwilligheid.

Voor Comeos is de arbeidsdeal nog niet voldoende, ze willen juist nog meer flexibilisering van de werknemers in de sector. “We zijn steeds bereid geweest om samen aan tafel te gaan zitten. Op onze vraag als vakbonden zullen we eindelijk, eind september, met Comeos aan tafel zitten om over de toekomst van de sector na te denken. We hopen vooral dat het een open debat is waar we niet enkel moeten luisteren naar de natte dromen van de werkgeversfederatie, maar waar we kunnen zien hoe de behoeftes van de werkgevers in overeenstemming kunnen komen met de behoeftes van de werknemers. Een écht sociaal overleg dus!”