Ja, maar niet tot elke prijs!

Op vraag van Colruyt zitten we rond de onderhandelingstafel om over een ruimer werkvenster te onderhandelen. De arbeidsorganisatie voor de formule ’Collect & Go’ zit in sommige winkels aan haar limiet.

Je directie wil voor een aantal vrijwilligers (min 4 / max 10) per winkel de mogelijkheid hebben om deze te kunnen plannen tussen 5u en 24u en dit van maandag tot vrijdag. Op zaterdag voorziet men geen prestaties na openingstijd.

Deze prestaties zouden vergoed worden met een toeslag van slechts 30%.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront neemt de vraag van je directie om de arbeidsorganisatie aan te passen serieus maar de rekening mag niet door jullie betaald worden! Geen enkele vakbond zal een overeenkomst aanvaarden waarbij een lagere toeslag wordt voorzien voor prestaties na sluitingstijd.

Prestaties na sluitingstijd dienen met 50% toeslag betaald te worden. Deze toeslag is vandaag van toepassing na 18u conform de cao.

Daarnaast zijn er bij het voorstel heel wat organisatorische problemen. We denken aan de veiligheid, de 11‐uren rustpauze tussen twee prestaties, … maar voornamelijk dat er geen garantie kan geboden worden om tijdens de uitgebreide werkvensters geen prestaties van verkoop te doen.

We stellen een krachtig alternatief voor zodat Collect & GO verder kan groeien.

We staan ervoor open om artikel 6 van de cao arbeidsorganisatie aan te passen.

Het werkvenster dat vandaag voorzien wordt bij verbouwingswerken kan uitgebreid worden naar een werkvenster van 5 tot 22 uur in alle Colruyt-winkels.

De prestaties die in het voorstel van de directie na 22 uur uitgevoerd zullen worden door een beperkte groep, kunnen gemakkelijk opgevangen worden door een groter aantal vrijwilligers tussen 5 en 6 uur. Het zou na sluitingstijd om een verruiming gaan van 1 uur van maandag tot donderdag en een half uur op vrijdag, mits de toeslag van 50% toe te kennen. Het standpunt om de late‐avondtoeslag van 50% door te betalen is hierdoor overbrugbaar. We vragen dit toe te passen voor iedereen.
Tijdens de vergadering van 26 november jl. heeft de directie ons voorstel verworpen. Hierbij werd geen enkel organisatorisch argument meegegeven.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft zich constructief opgesteld om tot een werkbare en aanvaardbare oplossing te kunnen komen. We willen een antwoord bieden voor de huidige en toekomstige e‐commerce activiteiten met respect en naleving van bestaande afspraken en akkoorden.

Wanneer de directie blijft vasthouden in haar weigering om een werkelijk overleg te voeren, kan er onmogelijk een akkoord bereikt worden. Laat ons hopen dat dit niet de strategische keuze van Colruyt is....wij reiken alvast de hand naar een echt onderhandeld en evenwichtig akkoord.

Onze afgevaardigden houden jullie verder op de hoogte!

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.