Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Financiën en verzekeringen

Herstructurering bij KBC

Op 4 september werden n.a.v. een bijzondere Ondernemingsraad de resultaten toegelicht van de zgn. efficiëntie oefening. ACV Puls stelt hierbij vast dat – ondanks de globaal genomen beduidende impact – er niet in drastische collectieve ingrepen wordt voorzien (geen ING scenario) en de inspanning over meerdere jaren wordt verspreid, maximaal gebruik makende van het normale natuurlijk verloop van medewerkers. Bijkomend wordt er zwaar geïnvesteerd in opleidings- en omscholingsprogramma’s.   

Dit neemt echter niet weg dat er wel degelijk medewerkers – rechtstreeks of onrechtstreeks - zullen worden geïmpacteerd. Elk van die medewerkers verdient de nodige zorg en begeleiding, ook i.f.v. zijn of haar persoonlijke situatie. De reorganisatie moet dan ook niet enkel gefaseerd verlopen, maar ook hand in hand gaan met maatregelen om de huidige werkdruk te beheersen/te verminderen (niet opnieuw de kar voor het paard spannen!). Meer doen met minder is immers geen optie! De klant centraal zetten vereist in de eerste plaats dat de medewerkers centraal worden gezet!

ACV Puls zal de uitvoering van de reorganisatie dan ook nauwgezet opvolgen en bewaken via de geëigende overlegorganen, en deed hieromtrent reeds een voorstel van aanpak op de bijzondere Ondernemingsraad - proactieve betrokkenheid i.p.v. reactieve betrokkenheid – zodat de noden en belangen van de organisatie én de werknemers maximaal kunnen worden verzoend.

Het is essentieel dat deze reorganisatie – hoe contradictorisch dit op zich ook klinkt – verloopt binnen een kader van werkzekerheid voor alle huidige medewerkers
Daarnaast moeten ook collega’s die het moeilijk hebben met de transformatie van het bedrijf, zich in de laatste fase van hun loopbaan bevinden, … aanspraak kunnen maken op een batterij van maatregelen, afgesproken tussen de werkgever en werknemersorganisaties middels een cao. Geen cao betekent immers willekeur en geen terugvalbasis voor de medewerkers, wat enkel zal bijdragen tot een aantasting van de sociale verhoudingen binnen KBC. 

De nog tot einde dit jaar lopende cao waartoe enkel ACV Puls haar verantwoordelijkheid nam, dient dan ook verlengd én geactualiseerd te worden aan de huidige context. ACV Puls nam hiertoe reeds midden mei het initiatief.

ACV Puls zal in elk geval opnieuw haar verantwoordelijkheid t.a.v. medewerkers niet uit de weg gaan, met als doel de lopende besprekingen tot een goed einde te brengen.