Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

322.01 - Dienstencheques

Dienstencheques: Vakbonden voeren actie bij Minister Brouns tegen de wanpraktijken van ACC (Domestic Services)

©Shutterstock

Trop is teveel! Vakbonden voeren actie bij Minister Brouns op 22/02.

Halt aan de wanpraktijken van dienstencheque-onderneming ACC (Domestic Services): 
Uitbating van een dienstenchequebedrijf staat niet gelijk aan uitbuiting van werknemers!
Hoge winst aandeelhouders, minimumloon werknemers
Domestic Services, in Oost- en West-Vlaanderen ACC Dienstencheques genoemd, betaalde in de afgelopen 5 jaar maar liefst 11 miljoen euro uit aan de aandeelhouders. Mooi zo?!
Dankjewel dus aan de huishoudhulpen die deze winst realiseerden … terwijl ze zelf aan het sectorale minimumloon werken. Dit bedrijf, dat ook AA Gent sponsort, geeft een njet bij elke vraag tot opslag of extra-legaal voordeel want dat laat de financiële toestand van het bedrijf niet toe. 

Geen gewaarborgd loon bij ziekte, fraude op grote schaal met tijdelijke werkloosheid
Zelfs het minimumloon betalen is te veel gevraagd voor deze onderneming. 
Als een werknemer ziek is, betaalt men geen gewaarborgd loon maar wordt betrokkene op tijdelijke werkloosheid gezet –  waardoor hij/zij slechts 70% van het loon ontvangt. De werkgever schuift zo netjes loonkosten door naar onze sociale zekerheid (lees de belastingsbetaler).
Met de regelmaat van de klok lopen ook andere klachten binnen bij de vakbonden: systematisch te laat betalen van de lonen, niet naleven van coronamaatregelen, grensoverschrijdend gedrag, niet betalen van toeslagen, huishoudhulpen laten werken op feestdagen, enz. Overleg met de werkgever levert niets op. 

Protest door vakbonden en optreden sociale inspectie levert niets op
Reeds in 2018 werd grootschalige fraude met tijdelijke werkloosheid gemeld bij de sociale inspectie. Sindsdien lopen er verschillende onderzoeken maar het bedrijf doet lustig verder. Ook de vakbonden voeren herhaaldelijk actie tegen deze wanpraktijken.
Vorig jaar nog bevestigde de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) dat er een onderzoek liep naar mogelijk gesjoemel bij dienstenchequebedrijf Domestic Services. Na jaren van onderzoek door de inspecties moet er nu zonder verder uitstel opgetreden worden door de bevoegde overheid.

Niet oplossen van deze problemen brengt werknemers in armoede
De situatie van de huishoudhulpen is sinds 2018 niet verbeterd. Veel van deze werknemers hebben een migratieachtergrond of zijn alleenstaande ouders die het niet breed hebben en die dus elke euro nodig hebben. De leidinggevenden van ACC Dienstencheques worden betaald aan 100% van hun loon, waarom de huishoudhulpen dan niet?

Vakbonden vragen koerswijziging RVA
De RVA onderzoekt nu al verschillende jaren de klachten inzake sociale zekerheidsfraude maar treedt niet op tegen deze werkgever. De wanpraktijken worden steeds arroganter uitgevoerd, de werkgever heeft een gevoel van straffeloosheid terwijl de huishoudhulpen worden geconfronteerd met terugvorderingen en zelfs sanctie door RVA. Zij betalen de fraude van de werkgever.

Huishoudhulpen betalen dubbel voor de fraude van de werkgever
Dit is de wereld op zijn kop: de werkgever fraudeert en de werknemers zijn 2x het slachtoffer: ze ontvangen geen loon en moeten nu ook de uitkeringen terugbetalen. 
Wij eisen dat de RVA de ten onrechte betaalde uitkeringen rechtstreeks recupereert bij de werkgever: hij is de enige verantwoordelijke. We vragen tevens strenge straffen voor dit jarenlange misbruik. Van de werkgever eisen we 100% van het gederfde brutoloon. Van Minister Dermagne vragen we dat hij de bevoegde inspectie aanmaant tot spoed en hen daadkrachtig laat optreden tegen deze werkgever. Niet enkel de fraude, ook het niet betalen van loon moet veroordeeld en rechtgezet worden. Kortweg: de cowboys moeten eruit!

Op woensdag 22 februari brengen de huishoudhulpen een bezoek aan Vlaams Minister Jo Brouns (Koning Albert II laan 35, 1030 Brussel), bevoegd voor de erkenning van dienstencheque-ondernemingen.
Minister Brouns is bevoegd voor de erkenning van de DC-ondernemingen in Vlaanderen. Eén van de voorwaarden om de erkenning te behouden is het naleven van de (sociale) wetgeving. Deze voorwaarde wordt dus al jaren niet gerespecteerd. Daarom vragen de vakbonden nu de intrekking van deze erkenning. Op 1 februari ll. verklaarde Minister Brouns in het Vlaams Parlement (weliswaar naar aanleiding van een ander dossier): “ik sta voor een nultolerantiebeleid voor inbreuken op dat vlak. Als er inbreuken zijn op de erkenningsvoorwaarden, dan moet daar inderdaad opgetreden worden, dan moet die erkenning ingetrokken worden.” 
Wij houden de Minister aan zijn woord. Uitbating van een dienstenchequebedrijf staat niet gelijk aan uitbuiting van werknemers. Het dossier van ACC kwam al eerder op de agenda van de erkenningscommissie. De tijd is nu rijp om een beslissing te nemen. Haal deze werkgever onmiddellijk uit de sector! Er zijn betere bedrijven die klaarstaan om de huishoudhulpen en de klanten over te nemen.

Grote sjoemelaars verzieken de sector. Stop de onvoorwaardelijke subsidiëring!
Een aantal grote commerciële bedrijven, die de hele sector verzieken, moeten eruit. De subsidiëring van de DC-ondernemingen moet ook anders: om in aanmerking te komen voor subsidies moeten bepaalde uitgaven én kwaliteitsstandaarden bewezen en gecontroleerd worden. Koppel duidelijke voorwaarden aan subsidies, zodat we met de bedrijven die hun werknemers wel respecteren kunnen verder werken aan een duurzame toekomst voor deze sector.